Brojni svećenici osudili tvrdnju pape Franje da su sve religije put do Boga

"Postoji samo jedan Bog, a svatko od nas ima jezik kojim dolazi do Boga..."

Tijekom trodnevnog posjeta Singapuru, papa Franjo je izjavio da su “sve religije put do Boga“, izazvavši reakciju među vjerskim vođama u SAD-u i diljem svijeta.

Izjava je dana na međureligijskom susretu s mladima na jednom katoličkom fakultetu malo prije njegovog povratka u Vatikan.

Odstupivši od svojih pripremljenih primjedbi, Franjo je progovorio otvoreno, rekavši da su različite religije poput “različitih jezika” da bi se došlo do Boga.

“Ako se počnete svađati ‘moja je vjera važnija od vaše, moja je istinita, a vaša nije’, kamo će nas to odvesti?” upitao je,” prema pisanju Crux Now.

“Postoji samo jedan Bog, a svatko od nas ima jezik kojim dolazi do Boga. Neki su šeici, muslimani, hindusi, kršćani, i oni su različiti putovi [do Boga].”

Reagirajući na papine komentare, biskup Joseph Strickland, koji je nadgledao rimokatoličku biskupiju Tyler, Teksas, do njegove smjene od strane Vatikana prošle godine, rekao je u objavi na X-u: “Molite se za papu Franju da jasno kaže da je Isus Krist Jedini put”

Strickland je smijenjen zbog neslaganja s Franjom po pitanju zabrane pričesti katoličkim političarima koji se zalažu za pobačaj i oko stupnja do kojeg je pristupanje LGBT zajednici prihvatljivo u Katoličkoj crkvi. Peticija pokrenuta u obranu Stricklanda prošle godine rekla je da je smijenjen jer je “javno ispravio nekoliko heterodoksnih izjava pape Franje” .

Franjo je, govoreći o univerzalnoj Božjoj naravi, tvrdio: “Budući da je Bog Bog za sve, onda smo svi djeca Božja.”

U Singapuru katolici čine oko 3,5% stanovništva, s kršćanima 19%, budistima 31%, muslimanima 15% i značajnim hinduističkim i sikhskim manjinama.

Papa je također potaknuo mlade da se uključe i održe međuvjerski dijalog. „Za međureligijski dijalog među mladima potrebna je hrabrost, jer mladost je vrijeme hrabrosti u našim životima“, rekao je.

Sveto pismo nas uči da je jedan Put do Boga – Isus Krist

Svećenik Calvin Robinson, koji se nedavno preselio iz Engleske kako bi vodio crkvu u zapadnom Michiganu, također je ukorio papinu izjavu u objavi na X-u: “Ovo je izjava pape Franje koja je kontrabiblijska. Sveto pismo nas uči suprotno. Vrata u raj su uska.”

Robinson je dodao: “Kristovim vlastitim riječima: ‘Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.'”

Papine izjave dolaze usred reakcija iz konzervativnih katoličkih krugova, koje podsjećaju na kontroverze iz prošlosti.

Papa se već u svibnju suočio s kritikama i optužbama za krivovjerje na društvenim medijima zbog tvrdnje da je ljudsko srce “u osnovi dobro” tijekom intervjua za “60 minuta”.

Kada ga je novinarka Norah O’Donnell upitala što mu daje nadu u svijetu, papa je odgovorio sa “sve”, navodeći dobra djela ljudi kao dokaz urođene dobrote čovječanstva.

Tada su također mnogi komentatori na X-u kritizirali Franju zbog njegovih primjedbi, a neki su ga optuživali da nije uspio shvatiti osnovno učenje Evanđelja. Drugi su citirali dijelove Svetog pisma koji uče da je samo Bog dobar i da je čovječanstvo grešne naravi.

NAJNOVIJE!