Britanska policija platila 13.000 funti odštete kršćanki uhićenoj zbog tihe molitve u blizini klinike za pobačaje

Policija West Midlandsa platila je 13.000 funti odštete Isabel Vaughan-Spruce, kršćanskoj volonterki koja je dvaput uhićena jer se tiho molila u blizini ustanove za pobačaje u Birminghamu u Engleskoj.

Do nagodbe je došlo u trenutku kada vlada Ujedinjenog Kraljevstva navodno namjerava pojačati svoje suzbijanje tihe molitve u blizini objekata za pobačaj sa zakonom o “tampon zoni”.

Isabel Vaughan-Spruce, direktorica March for Life UK, prvi je put uhićena u prosincu 2022. jer se tiho molila unutar zone naloga za zaštitu javnog prostora (PSPO) izvan zatvorene ustanove za pobačaj. PSPO je zabranio “prosvjed i sudjelovanje u činu koji je zastrašujući za korisnike usluga”, što su lokalne vlasti protumačile da uključuje tihu molitvu.

U veljači 2023. Vaughan-Spruce je oslobođena svih optužbi povezanih s ovim incidentom. No, ponovno je uhićena u ožujku 2023. zbog iste aktivnosti.

“Tiha molitva nije zločin. Nitko ne bi trebao biti uhićen samo zbog misli koje ima u svojoj glavi – ipak mi se ovo dvaput dogodilo u rukama policije West Midlandsa, koja mi je izričito rekla da je ‘molitva prijestup'”, rekla je Vaughan-Spruce u izjavi objavljenoj od strane Alliance Defending Freedom (ADF) UK, pravne organizacije koja podupire njezin slučaj.

ADF UK izvijestio je da je Vaughan-Spruce podnijela tužbu protiv policije zbog dva pogrešna uhićenja i zatvaranja; napada i zlostavljanja povezanih s pretresom te zbog kršenja njezinih ljudskih prava u pogledu uhićenja i teških uvjeta jamčevine koji su joj nametnuti.

Unatoč ovoj pobjedi, ostaje zabrinutost zbog mogućih budućih kršenja vjerskih sloboda i slobode mišljenja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva namjerava uvesti “tampon zone” širom zemlje oko ustanova za pobačaj, što bi moglo dovesti do daljnjih uhićenja zbog tihe molitve ili nuđenja pomoći ženama koje razmišljaju o pobačaju.

NAJNOVIJE!