Bivši engleski nadbiskup poziva na legalizaciju potpomognute smrti

Potpora potpomognutom umiranju među svećenicima Engleske crkve značajno je porasla u posljednjih devet godina.

Bivši nadbiskup Canterburyja poziva biskupe Engleske crkve u Domu lordova da podrže zakon za legalizaciju potpomognutog umiranja.

Stav lorda Careyja o tom pitanju razlikuje se od stajališta nadbiskupa Canterburyja i Yorka koji kažu da je legalizirati pomoć nekome tko je smrtno bolestan da prekine život “sklizak teren”. Boje se da bi to moglo izvršiti pritisak na neke ljude da donesu tu odluku zbog straha da ne budu teret za svoje voljene.

Međutim, lord Carey je za The Guardian rekao da bi 26 duhovnih lordova trebalo “biti na strani onih koji … žele dostojanstven, suosjećajan kraj svojih života”.

Govorio je nakon što je ovaj tjedan laburistički zastupnik Kim Leadbeater parlamentu predstavio prijedlog zakona kojim se poziva na legalizaciju pomoći pri umiranju. O zakonu će zastupnici raspravljati krajem studenoga.

Lord Carey, koji je otišao u mirovinu kao nadbiskup 2002., opisao je zakon kao “nužan, suosjećajan i principijelan”. Dodao je kako je “ironično da ću predstavljati veliku većinu anglikanaca koji su za promjene, a biskupi u Domu lordova neće”.

Potpora potpomognutom umiranju među svećenicima Engleske crkve značajno je porasla u posljednjih devet godina. Godine 2023., istraživanje koje je proveo The Times među 1185 svećenika Engleske crkve pokazalo je da 35,5 posto podržava zakon o suosjećajnoj pomoći pri umiranju, u usporedbi s 22 posto u 2014. godini.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!