Arheolozi u Egiptu pronašli mač vezan za biblijski Izlazak

Ovo novo otkriće povezano s jednom od najvažnijih priča u hebrejskoj Bibliji.

Arheolozi u Egiptu otkrili su drevni mač za koji se vjeruje da je pripadao vojnim snagama Ramzesa II.

U izvanrednom otkriću, egipatski arheolozi otkrili su drevni mač za koji se vjeruje da je pripadao vojnim snagama Ramzesa II., faraona koji se često povezuje s biblijskom pričom o Izlasku.

Artefakt star 3200 godina pronađen je tijekom iskapanja u Tell Al-Abqainu, arheološkom nalazištu u egipatskoj pokrajini Beheira, nedaleko od grada Housh Eissa, u kojem je nedavno otkrivena cijela vojna zgrada.

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta objavilo je otkriće početkom rujna, ističući važnost ovog nalazišta iz doba Novog kraljevstva. Iskapanja su otkrila složenu vojnu utvrdu, uključujući vojarne, skladišta i razne osobne predmete koji su pripadali vojnicima.

Među otkrivenim blagom bio je i brončani mač s prepoznatljivom kartušom Ramzesa II . Iako ga je vrijeme istrošilo, na maču je i dalje uočljivo prikazan faraonov hijeroglifski simbol.

Ramzes II vladao je Egiptom od 1279. do 1213. pr. Kr. Često ga se povezuje s faraonom u Knjizi izlaska. Iako Biblija ne imenuje vladara koji se suprotstavio Mojsiju , mnogi znanstvenici vjeruju da je Ramzes najvjerojatniji kandidat.

To znači da je ovo novo otkriće povezano s jednom od najvažnijih priča u hebrejskoj Bibliji.

Ovo otkriće produbljuje naše razumijevanje staroegipatskog vojnog života i njegovog raskrižja s religijskom poviješću, pružajući još jednu opipljivu poveznicu s erom opisanom u Bibliji.

Za vjernike bi ovaj mač mogao biti snažan podsjetnik na mnoge slojeve značenja koji se nalaze u biblijskoj pripovijesti o Izlasku.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!