Argentinski nadbiskup kritizirao kardinale koji podržavaju blagoslov istospolnih parova

Héctor Aguer, nadbiskup emeritus u Argentini, kritizirao je dvojicu kardinala koji su izrazili podršku vatikanskoj deklaraciji Fiducia Supplicans, koja dopušta blagoslov homoseksualnim parovima.

U članku pod naslovom “Posljedice FS-a”, objavljenom 2. veljače u Infovaticani, Aguer se osvrnuo na “podjelu koja pulsira u Crkvi”, a koja je očita u reakcijama na izjavu koju je prošlog prosinca dao Dikasterij za nauk vjere.

Nakon što je nabrojao razne pokazatelje sekularizacije Zapada, nadbiskup ističe da se „životna stvarnost Crkve kreće prema Istoku i cvate u Africi i Aziji.” Smatra da je duh revolucije opustošio kršćansku kulturu; kriza se izražava u crkvenom progresivizmu, suučesniku u revoluciji koja likvidira prirodni poredak stvaranja.

U nastavku je nadbiskup emeritus kritizirao stav kardinala Mattea Zuppija, predsjednika Talijanske biskupske konferencije, koji je 22. siječnja govorio na početku zimskog zasjedanja Stalnog biskupskog vijeća te zemlje. Osvrnuo se na argumente koje je Zuppi koristio da opravda Fiducia Supplicans, kada je ovaj dokument nazvao „pogledom milosrđa” i „pogledom punim ljubavi Crkve na svu djecu Božju, bez potkopavanja učenja Učiteljstva.”

Aguer je također ukazao na ono što je okarakterizirao kao pogreške u teologiji kardinala Giuseppea Betorija, firentinskog nadbiskupa, koji je izrazio podršku deklaraciji kada je kazao da “Božja ljubav nema granica, a njegovo djelovanje pokušava nadvladati teške situacije u kojima se čovjek nalazi.”

Argentinski nadbiskup je odgovorio da “Očeva ljubav nema granica, i zato on može blagosloviti homoseksualnu osobu, pozivajući je da živi u čistoći, ali ne može biti zadovoljan trajnim zajedništvom homoseksualca s drugom istom osobom. To znači ostati u grijehu.”

Podsjetio je da se svaki katolik morati utjecati Bogu i napuštati grijeh, jer “Bog voli krepost i poziva čovjeka da živi kreposno”.

NAJNOVIJE!