Anglikanske svećenice slavile euharistiju u katoličkoj bazilici

Katolički koledž u Pennsylvaniji dopustio je skupini anglikanaca, uključujući žene svećenice, da proslave anglikansku euharistiju unutar povijesne bazilike.

U lipnju, St. Vincent College u Latrobeu, Pennsylvanija, omogućio je Anglikanskoj crkvi Sjeverne Amerike (ACNA) da održi svoju 2024. Provincijsku skupštinu na kampusu, koja je uključivala euharistijske službe u bazilici St. Vincent.

Stotine anglikanskih svećenika i laika iz cijelog svijeta, uključujući žene svećenice i đakone, okupile su se na koledžu, koji je dom najstarijem benediktinskom samostanu u Sjedinjenim Državama.

Događaj, koji se održao od 25. do 28. lipnja, uključivao je liturgiju, molitve, govore i izbor novog nadbiskupa.

Tijekom skupštine, anglikanske euharistije su se slavile u studentskoj kapeli, gimnaziji kampusa, a posebno u bazilici St. Vincent, prenosi Lifesitenews.com.

Fotografije s euharistije održane 26. lipnja pokazuju žene anglikanske “svećenice” kako ulaze u crkvu, nose Evanđelje i služe liturgiju zajedno s muškim kolegama.

Katolička Crkva uči da je nemoguće da žene valjano prime sakrament svetog reda. Također, Katolička Crkva smatra da anglikanci i druge zajednice proizašle iz reformacije nemaju valjanu apostolsku sukcesiju, te stoga ne mogu valjano slaviti Euharistiju.

ACNA se 2009. godine odvojila od glavne anglikanske zajednice zbog njezine tolerancije prema homoseksualnim “brakovima” i ženskim “biskupima”.

Međutim, ACNA ostavlja pitanje ređenja žena kao “svećenica” i “đakona” na diskreciju svake biskupije.

Skupština je održana samo nekoliko mjeseci nakon što je papa Franjo dopustio anglikanskom nadbiskupu Canterburyja Justinu Welbyju da služi misu u bazilici sv. Bartola u Rimu.

NAJNOVIJE!