4000 crkava zatvoreno u Ruandi zbog zdravstvene i sigurnosne panike

Ruanda je pokrenula značajnu sigurnosnu akciju, zatvorivši više od 4000 crkava u proteklom mjesecu zbog nepoštivanja zdravstvenih i sigurnosnih standarda, kao što je neadekvatna zvučna izolacija.

Prema BBC-ju, zatvaranje je uglavnom pogodilo manje pentekostne crkve i neke džamije, a nekoliko ih je radilo na nekonvencionalnim lokacijama poput špilja ili obala rijeka.

Jean Claude Musabyimana, ministar lokalne samouprave, rekao je državnim medijima: “Ovo se ne radi kako bi se spriječilo ljude da se mole, već kako bi se osigurala sigurnost i mir vjernika.”

Ovaj potez označava prvu značajnu provedbu zakona od zakona koji je uveden prije pet godina s ciljem reguliranja povećanja broja vjerskih objekata. Zakon nalaže organizirani rad u sigurnom okruženju i zabranjuje korištenje zvučnika. Također zahtijeva da propovjednici prođu teološku obuku prije osnivanja crkve.

U početku je oko 700 crkava zatvoreno kada je zakon stupio na snagu 2018.

Predsjednik Paul Kagame zatim je komentirao preveliki broj bogomolja, sugerirajući da ih gospodarstvo Ruande ne može podržati u usporedbi s imućnijim nacijama.

Kagameovo upravljanje opisano je kao strogo kontrolirano, a kritičari ističu ograničenu slobodu izražavanja.

U intervjuu za The New Times, šef RGB-a Usta Kayitesi rekao je: “Vlada je zauzela stav protiv proliferacije u bogomoljama. Još uvijek vidimo slučajeve oronulih [struktura] i nehigijenskih uvjeta.”

Do danas su zatvorena 4223 bogomolja, uključujući 427 smještenih u špiljama.

NAJNOVIJE!