NaslovnicaVijesti350 talaca spašeno od radikalnih islamskih Boko Haram džihadista u Nigeriji

350 talaca spašeno od radikalnih islamskih Boko Haram džihadista u Nigeriji

Nigerijska vojska spasila je stotine talaca, većinom žena i djece, koje su mjesecima ili godinama zatočili radikalni islamski teroristi iz ekstremističke skupine Boko Haram.

International Christian Concern potvrđuje izvješća da je 209 djece, 135 žena i šest muškaraca spašeno iz kandži Boko Harama ovaj tjedan, javlja CBN News.

Taoci su spašeni u višednevnoj vojnoj operaciji u sjeveroistočnom dijelu Nigerije nakon što su otkriveni u skrovištu terorista u šumi Sambisa. Taj šumski rezervat proteže se duž granice s Kamerunom i Nigerom, dajući islamskim džihadistima poput Boko Harama i sličnih frakcija utočište za napade na civile u više zemalja.

Nigerijska vojska izvješćuje da su neki od džihadista ubijeni tijekom operacije spašavanja te da su im kuće uništene.

Taoci su navodno bili iscrpljeni, a odjeća im je bila poderana nakon što su dugo vremena izdržali u užasnim uvjetima.

Neke od djevojaka imale su bebe koje su vjerojatno rođene kao rezultat silovanja i prisilnih brakova s ​​otmičarima. Jedna žena rekla je da nije mogla pobjeći jer ne bi uspjela spasiti svoje sedmero djece koja su također bila zarobljena.

“Uvijek sam željela pobjeći, ali nisam mogla”, rekla je Hajara Umara, koja je konačno spašena sa svojom djecom. “Ako bi te uhvatili u pokušaju bijega, mučili bi te i zatvorili na neodređeno vrijeme.”

Boko Haram se od 2009. bori za svrgavanje nigerijske vlade, uspostavljanje islamskog režima i prisiljavanje građana da se pokore brutalnom islamskom šerijatskom zakonu.

NAJNOVIJE!