11 posto protestanata ne zna razliku između Starog i Novog zavjeta

Nedavna studija pokazuje da 11 posto protestanata ne može razlikovati Stari od Novog zavjeta.

Više od jednog od 10 vjernika protestantske crkve pogrešno je citiralo novozavjetne priče kada su upitani da navedu svoj omiljeni odlomak iz Starog zavjeta, prema Lifeway Researchu.

Lifeway Research objavio je izvješće pod naslovom Stavovi protestantskih vjernika na biblijske priče na temelju ankete provedene u rujnu 2023. Anketa je uključivala 1008 američkih protestantskih vjernika i od njih se tražilo da navedu svoju omiljenu priču iz Starog zavjeta.

Najpopularnija priča je Izlazak iz egipatskog ropstva

Rezultati su otkrili da je knjiga Izlaska, posebno njezin fokus na Mojsija, bila najpopularniji izbor, s 13 posto ispitanika koji su je odabrali kao svoju omiljenu priču iz Starog zavjeta. Priča o Noi i arki bila joj je blizu, a favoriziralo ju je 11 posto ispitanih.

Zanimljivo je da je isti postotak ispitanika (11 posto) greškom identificirao novozavjetnu priču ili knjigu kao svoj omiljeni dio Starog zavjeta. Dodatno, 7 posto sudionika nije znalo imenovati omiljenu priču iz Starog zavjeta ili je reklo da je nema, dok je 3 posto priznalo da ne zna.

Sveukupno, samo 79 posto ispitanika točno je identificiralo priču ili knjigu iz Starog zavjeta kada su upitani što im je najdraža.

10 ključnih razlika između katolika i protestanata

“Iako su mnogi posjetitelji crkve upoznati s Biblijom, barem 1 od 5 možda ima problema s razlikovanjem Starog i Novog zavjeta”, istaknuo je Scott McConnell, izvršni direktor Lifeway Researcha, u izjavi za The Christian Post.

“To bi moglo biti zbog toga što manje vremena provode proučavajući Bibliju ili oslanjajući se na druge da ih vode kroz njezina učenja”, nastavio je.

Druge popularne starozavjetne priče i knjige koje su ispitanici identificirali uključuju Postanak (10 posto), Davida i Golijata (8 posto), Adama i Evu (5 posto), Joba (4 posto), Rutu (4 posto), Josipa (3 posto), Jonu (3 posto), Daniela (3 posto), Esteru (2 posto), Psalme (2 posto), Kajina i Abela (2 posto), Abrahama (1 posto), Iliju (1 posto) i Samsona (1 posto). Manje od 1 posto ispitanika odabralo je druge priče ili knjige kao svoje omiljene.

Vjernici nisu znali sažeti biblijske priče

Istraživanje je također procijenilo sposobnost vjernika da napamet prepričaju ili sažmu dobro poznate biblijske priče.

Što se tiče priče o Davidu i Golijatu, 34 posto ispitanika izjavilo je da je mogu točno ispričati, dok je 39 posto priznalo da bi je mogli prepričati, ali bi mogli propustiti neke detalje.

Drugih 23 posto bilo je uvjereno da mogu dati samo kratak pregled, a 3 posto je priznalo da ne mogu ispričati niti jedan dio toga. Manje od 1 posto netočno je izjavilo da to nije biblijska priča.

Što se tiče priče o Noinoj arci, 39 posto vjeruje da je mogu ispričati u cijelosti, a 43 posto je reklo da mogu ispričati veći dio. 17 posto je smatralo da mogu dati samo kratak sažetak, a 1 posto je priznalo da se ne mogu sjetiti ničega od toga, s manje od 1 posto koji to nije prepoznalo kao biblijsku priču.

Razine povjerenja bile su niže za priču o Danielu i lavljoj jazbini, s 24 posto ispitanika koji su tvrdili da mogu točno prepričati cijelu priču. U međuvremenu, 39 posto je reklo da može ispričati većinu, 26 posto moglo je dati samo pregled, a 1 posto je pogrešno mislio da to nije biblijska priča.

“Činjenica da mnogi posjetitelji crkve priznaju nesigurnost u vezi s ključnim biblijskim pričama naglašava potrebu za stalnim biblijskim učenjem u crkvama”, dodao je McConnell. “Iako poznavanje svakog imena u Bibliji možda nije presudno, kršćanska vjera pridaje veliku važnost razlikovanju biblijskih učenja od drugih glasova, jer je Isus izjavio da je On jedini put.”

NAJNOVIJE!