Evo što je točno Isus mislio kada je rekao da se odreknemo sebe

Što je točno Isus mislio kada je rekao da se odreknemo sebe, a mnogi današnji vjernici u potpunosti zanemaruju taj poziv?

Ako hoćeš prvi učenik, prvi korak je da se odrekneš sebe, uzmeš svoj križ svakodnevno i slijediš Isusa Krista. Ovo udara ravno u lice sebičnoj ljubavi koja je opće prihvaćena danas čak i u crkvama.

Tako puno čujemo o “samopouzdanju”, “samooblikovanju”, “samopodršci.” A opet ovo ne bi trebalo iznenaditi, jer Biblija upozorava da će ovakav narcisoidan stav biti prevladavajući u danima prije Kristova povratka na zemlju.

PROČITAJTE: Što znače Isusove riječi da nijedan koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti Njegov učenik?

Apostol Pavao, dok piše mladom Timoteju, govori nam:

“A ovo znaj: u posljednjim danima nastat će teška vremena. Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci, preuzetnici, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalnici, bezbožnici,
bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdanici, goropadnici, neljubitelji dobra, izdajice, brzopletnici, naduti, ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga. Imaju obličje pobožnosti, ali snage su se njezine odrekli. I njih se kloni!.” (2. Timoteju 3,1-5).

Koja točna procjena ili slika vremena u kojem živimo! Dok gledamo našu naciju danas, vidimo društvo koje se raspada te moramo shvatiti da je naša jedina nada i nada bilo kojeg naroda samo opće nacionalno duhovno probuđenje.

Bog nam daje svoj recept za probuđenje u Drugoj knjizi Ljetopisa 7,14: “i ponizi se moj narod na koji je prizvano Ime moje i pomoli se i potraži lice moje i okani se zlih putova, ja ću ga tada uslišati s neba i oprostiti mu grijeh i izliječit ću mu zemlju.”

Odreći se sebe znači odreći se ”sebeljublja” i ”samouzdizanja” 

Jedan od prvih uvjeta koji trebamo ispuniti kako bismo vidjeli oproštenje grijeha i našu zemlju izliječenu, nalazimo na početku odjeljka; “ako se narod moj… pomoli.”

Riječ “pomoli” je zanimljiva. Od 12 hebrejskih riječi upotrebljavanih da bi se izrazila ta jedna riječ “moliti”, ova korištena ovdje znači “osuditi sebe svakodnevno.” Ne svakodnevno “sebeljublje” ili “samouzdizanje” već “samoprocjena”, “samoosuda” i to svakodnevno!

PROČITAJTE: Jeste li i vi jedan od njih? Biblija o Isusovim učenicima kaže nešto zapanjujuće!

To je točno ono na što je Isus mislio kada je rekao da se odreknemo sebe. Učeništvo zahtijeva predanost, i, kao što sam već ranije spomenuo, disciplina nam nije baš omiljena riječ, ali je od velike važnosti ako hoćemo biti učenici Isusa Krista.

Zahtjeva da stavimo na stranu naše vlastite ciljeve, želje, ambicije i očekivanja u životu. Obuhvaća i zahtjev da predamo našu volju i prava.

Nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik!

Isus je to naglasio rekavši: “Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.” (Luka 14,3).

To ne znači da se, ako bi htio živjeti radikalan kršćanski život, moraš zavjetovati siromaštvu, dati sve što imaš nekome i živjeti na rubu siromaštva.

Isus je mislio da trebamo predati naše zahtjeve prema onom što imamo. Drugačije rečeno, da ne budemo obuzeti našim posjedovanjem, ili da naš posjed ne posjeduje nas.

Autor: Greg Laurie

NAJNOVIJE!