NaslovnicaDuhovnostPrije odlaska na križ, Isus je ostavio VAŽNU UPUTU koju svi trebamo...

Prije odlaska na križ, Isus je ostavio VAŽNU UPUTU koju svi trebamo poslušati

To je istina za sve koji su se obratili.

Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. (Ivan 15,7)

Kada je Isus svojim učenicima dao posljednje upute prije odlaska na križ, ponovio je jednu određenu riječ, a nalazi se u Ivanu 15, 7-17. Riječ „ostati“, koja se u Ivanovom evanđelju 15 ponavlja 10 puta, riječ je koja precizno opisuje odnos Krista i njegovih sljedbenika.

„Ostati“ u kontekstu ovog biblijskog odjeljka znači i ustrajati, prebivati, nastaviti. Možete li u tim riječima čuti poziv na vjernost? Naš je odnos sa Isusom nije kratki trenutak spasenja, nego dugačka i trajna šetnja uz Njega.

Isus je rekao „Ja sam trs, a vi loze“ (Ivan 15, 5). To je istina za sve koji su se obratili. Ali on nam isto tako govori da ostanemo u Njemu (Ivan 15, 4) ukazujući da kao loze, kao izdanci imamo određenu odgovornost prebivati u Njemu.

Isus nam kaže da dopustimo da Njegova riječ ostane u nama (Ivan 15, 7). U Njemu ćemo ostati ako Božja riječ postane dio našeg uma i srca jer tako ćemo ga intimno upoznati.

Pokornost je još jedna bitna stavka ostanka (Ivan 15, 10). To je kao kad zaposlenik sluša upute svog šefa, a ne da sve radi po svome. Trebamo se osloniti na upute Duha, umjesto da planiramo i oslanjamo se na svoju prosudbu.

Ostajanje u Kristu uključuje i povezanost s drugim vjernicima. Isus nam zapovijeda da ljubimo jedni duge, kao što je on ljubio nas (Ivan 15, 12).

Bog želi da dugoročno donosimo plodove tako što ćemo ostati u Kristu. To nije usputni događaj koji se odvija kada je nama zgodno. Nego, to je trajna obveza da se ostane u Božjoj riječi preko ljubavi i poslušnosti.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org

NAJNOVIJE!