Vatikan namjerava dodijeliti više vodećih uloga ženama u Crkvi

Zagovornici veće uloge žena u Crkvi nadali su se da bi sinoda mogla pozvati žene da služe kao đakoni.

Veliki vatikanski summit globalnih katoličkih čelnika završio je u subotu (26. listopada) pozivom da se ženama dodijeli više vodećih uloga u Crkvi, ali je ostao bez poziva da se žene zarede za svećenice.

Skup, koji je uključivao kardinale, biskupe i laike iz više od 110 zemalja, također nije zauzeo stav o uključivanju LGBTQ zajednice, unatoč raspravama da bi mogli pozvati Crkvu na veću gostoljubivost.

Papa Franjo sazvao je jednomjesečni summit, poznat kao Biskupska sinoda, kako bi se razmotrila budućnost Crkve diljem svijeta.

Bilo je to drugo od dva okupljanja, održana u razmaku od godinu dana, a uključivala je rasprave iza zatvorenih vrata među 368 “članova” s pravom glasa, uključujući gotovo 60 žena.

Zagovornici veće uloge žena u Crkvi nadali su se da bi sinoda mogla pozvati žene da služe kao đakoni. U svom konačnom tekstu, sinoda se nije pomaknula u pogledu te mogućnosti, ali je rekla da “nema razloga ili zapreke koja bi spriječila žene da obnašaju vodeće uloge u Crkvi”.

Pitanje žena đakonica, stoji u dokumentu, “ostaje otvoreno” i “razlučivanje treba nastaviti”.

Završni dokument Sinode, tekst na 52 stranice koji je skupština odobrila u subotu kasno poslijepodne, također je pozvao katolike laike da dobiju veći glas u izboru biskupa i ispričao se nekoliko puta za “neopisivu i stalnu” bol koju trpe katolici koje je svećenstvo zlostavljalo.

Svaki od 155 paragrafa teksta zahtijevao je dvotrećinsku većinu za odobrenje. Paragraf o ženama đakonima dobio je najviše glasova protiv, 258-97, ali je ipak prošao.

Očekivalo se da će Franjo izdati vlastiti dokument kojim će odgovoriti na sinodski tekst, ali je rekao skupštini da to više ne planira učiniti. Papa je rekao da umjesto toga želi ponuditi tekst sinode kao “dar” za 1,4 milijarde katolika u svijetu.

Papa bi trebao službeno zatvoriti sinodsko okupljanje misom u nedjelju u bazilici svetog Petra.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!