Kršćani traže ostavku nadbiskupa Canterburyja nakon komentara o seksualnoj intimnosti gay parova

Kršćani diljem Ujedinjenog Kraljevstva traže ostavku nadbiskupa Canterburyja, Justina Welbyja, nakon njegovih komentara koji podržavaju seksualnu intimnost u istospolnim vezama.

Oni tvrde da njegove izjave predstavljaju temeljno odstupanje od doktrine Crkve Engleske o braku i seksualnoj etici.

Welby je u nedavnom podcast intervjuu izjavio da je seksualna intimnost moralno prihvatljiva u “stabilnim, predanim i vjernim” vezama, bez obzira na spol, što je izazvalo oštru reakciju kršćana koji su ga optužili da otvoreno zanemaruje doktrinu Crkve.

Savez, suradnja skupina Engleske Crkve koje se pridržavaju biblijskih učenja o seksualnoj etici, pisao je nadbiskupima i biskupima izražavajući svoju zabrinutost, kako je izvijestio Anglican Ink.

PROČITAJTE: Engleski nadbiskup nije siguran da je homoseksualnost grijeh

Savez je također primijetio nedostatak odredbi za vjerno svećenstvo koje bi nadzirali vjerni biskupi.

Službena doktrina Crkve Engleske kaže da “seksualni odnos, kao izraz vjerne intimnosti, ispravno pripada isključivo braku”, definirajući brak kao doživotnu zajednicu između “jednog muškarca i jedne žene”.

Welby je dao kontroverznu izjavu u podcastu kada ga je suvoditelj Alastair Campbell (bivši glasnogovornik Tonyja Blaira) pitao vjeruje li da je gay seks grešan. Welby je odgovorio: “Došli smo do tvrdnje da bi sve seksualne aktivnosti trebale biti unutar posvećene veze, bilo da je heteroseksualna ili homoseksualna.”

Kao odgovor na reakciju, Welbyjev ured objavio je priopćenje u kojem se obrazlažu njegova stajališta.

“Nadbiskup Justin dao je osobno stajalište koje odražava stav koji sada imaju on, nadbiskup Yorka i mnogi drugi biskupi u vezi sa seksualnom intimnošću”, stoji u priopćenju.

“Bio je iskren da je njegovo razmišljanje evoluiralo tijekom godina kroz mnogo molitve i teoloških promišljanja – osobito kroz proces Živjeti u ljubavi i vjeri – i sada se iskreno drži tog stajališta. To odražava njegovu predanost da nastavi prihvaćati, voljeti i potpunije uključiti LGBTQ+ osobe u život Crkve”, nastavlja se u priopćenju.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!