Veliki pad broja katolika u Španjolskoj, a ateizam nezaustavljivo raste

Broj katolika u Španjolskoj je u pet godina pao za nevjerojatnih 12 posto.

Katolička pripadnost u Španjolskoj nastavlja padati iz godine u godinu, prema podacima mjesečnih istraživanja koje provodi Centar za sociološka istraživanja (CIS).

U posljednjih pet godina, postotak građana koji se identificiraju kao katolici (prakticirajući i neprakticirajući) opao je za više od 12 posto.

Dok sve manje ljudi u Španjolskoj pripada katoličkoj vjeri, sve više ih se identificira kao ateisti, agnostici ili indiferentni prema religiji, a njihov se udio povećao za gotovo 14 posto u istom razdoblju.

Prema podacima CIS-a, trenutno 17,8% Španjolaca prakticira katoličku vjeru, 36,6% se izjašnjava kao neprakticirajući katolici, a 3,2% vjeruje u neku drugu religiju.

Porast indiferentnih i nereligioznih

Godine 2020. CIS je dodao kategoriju “indiferentni, nereligiozni” kako bi ih razlikovao od “agnostika” (ne poriču postojanje Boga, ali ga ni ne potvrđuju) i “ateista” (poriču postojanje Boga).

U srpnju 2024., 12,7% ispitanika identificiralo se kao “indiferentni, nereligiozni”, 16,1% kao “ateisti”, a 12,1% kao “agnostici”. Ove tri skupine sada čine više od 40% španjolskog stanovništva.

Religijske manjine

Što se tiče manjinskih religija, CIS ne provodi istraživanja o specifičnim vjerama osim katoličanstva, zbog čega je teško identificirati religijsku pripadnost 3,2% populacije.

Posljednji službeni podaci o religijskim uvjerenjima, koje je prikupio Državni opservatorij za religijski pluralizam, datiraju iz 2018. godine. Tada je identificirano 2% protestanata, 1,5% muslimana i 1,1% pravoslavnih kršćana u Španjolskoj.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!