Ove križeve ne možeš izbjeći!

Križevi koje ne možemo izbjeći nas oblikuju, pročišćuju i dovode bliže Bogu.

Kroz povijest, kršćani su nebrojeno puta svjedočili kako su nevolje i patnje nerazdvojni dio ljudskog života.

No, ono što nas izdvaja jest naša vjera da te patnje imaju dublji smisao i svrhu. Ovaj pogled na patnju ukorijenjen je u iskustvu patnji koje su prošli starozavjetni Job, Isus Krist i prvi kršćani.

Jobova patnja stoji kao simbol ljudske nemoći pred silama koje ne možemo uvijek razumjeti. Job, pravednik pred Bogom, pretrpio je gubitak obitelji, bogatstva i zdravlja, iako nije učinio ništa zlo.

Njegov vapaj u nevolji odzvanja kroz povijest: “Zašto me ovo snašlo?” Iako su mu prijatelji nudili različita objašnjenja, samo je Božji odgovor doveo do njegove spoznaje. Patnja nije bila kazna, već ispit vjere.

Na kraju, Jobova vjera je bila pročišćena i ojačana. On nije mogao izbjeći svoj križ (patnju), ali je kroz njega postao primjer nade i pouzdanja u Božju providnost.

Isus Krist je, međutim, taj koji je osobno ponio najteži križ. Njegova smrt na križu bila je vrhunac ljubavi i poslušnosti prema Ocu. Iako Sin Božji, Isus je svjesno prihvatio patnju, trpljenje i smrt, kako bi otvorio vrata spasenja svima nama.

Bog svakome daje točno onakav križ kakav može nositi

Njegov križ pokazuje da je patnja, iako često nepoželjna, put kojim svaki vjernik treba ići. On nije samo nosio svoj križ, nego i naš, dajući smisao svakoj našoj nevolji. Svojim križem je nama osigurao spasenje!

Prvi kršćani, nadahnuti Isusovim primjerom, također su trpjeli zbog svoje vjere. Od rimskih progona do svjedočanstva mučenika, njihov križ bio je težak, ali nikada besmislen.

Oni su vjerovali da njihova patnja nije kraj, već prijelaz u vječnu blizinu s Kristom. Apostol Pavao piše: “Ako s Njim trpimo, s Njim ćemo i kraljevati” (2 Tim 2,12).

Iz svega toga, jasna je poruka: ne možemo izbjeći križeve. No, kao kršćani, pozvani smo ih nositi s vjerom i povjerenjem u Boga. Križevi nas oblikuju, pročišćuju i dovode bliže Bogu. Oni nisu kazna, već prilika za posvećenje i promjenu života koji će Bogu biti ugodan.

Poput Joba, Isusa i prvih kršćana, mi također možemo naći smisao u svojim nevoljama, znajući da Bog vidi daleko širu sliku od nas i vodi nas prema vječnosti.

Bez križa nema krune.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!