Koje europske države imaju najgoru sigurnost u prometu u 2024. godini?

Nedavno istraživanje švicarskih stručnjaka pokazalo je zabrinjavajuće rezultate o sigurnosti na europskim cestama. Od 31 analiziranih zemalja, najveći broj smrtnih slučajeva na cesti na milijun stanovnika u 2023. godini imala je Bugarska s čak 81,6 slučajeva. Po tome, ova europska država ima 79 % veći broj smrtnih slučajeva na milijun stanovnika od europskog prosjeka.

Rezultati preuzeti s www.vignetteswitzerland.com temelje se na podatcima Europskog vijeća za sigurnost prometa te predstavljaju razlog za brigu.. Odmah za Bugarskom slijedi Rumunjska sa 81,1 smrtnim slučajem na milijun stanovnika, te Srbija čija je vrijednost 75,7. U prethodnoj 2022. godini, Rumunjska je bila na prvom mjestu s 86 smrti na milijun stanovnika, a odmah za njom Srbija s vrijednosti od 83. Time prostor Istočne Europe pokazuje loše stanje sigurnosti na cesti.

Deset država s najvećim brojem smrti na cesti

Iz tablice je vidljivo kako deset država s najvećim brojem smrti na cesti na milijun stanovnika uključuje i Latviju, Hrvatsku, Portugal, Grčku, Litvu, Italiju i Poljsku. Jedan od razloga za brigu, a ujedno i moguće objašnjenje je što su neke od njih omiljene turističke destinacije –  velike gužve na cesti u vrijeme turističke sezone često dovode do prometnih nesreća.

Iako su ovi rezultati sami po sebi dovoljan razlog za brigu, dodatno je obeshrabrujuće što nijedna od navedenih zemalja nije zadovoljila cilj prepolavljanja broja smrtnih slučajeva od 2013.

Stanje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su zabilježena 71,2 smrtna slučaja na cesti na milijun stanovnika, tj. 368 smrti na cesti ukupno, po čemu je 56 % gora od europskog prosjeka. U 2013. godini, ova je vrijednost iznosila 86,3 , tj. 274 smrti ukupno što pokazuje trend poboljšanja od – 26 %, a u 2022. iznosila je 71. U 2023. godini Hrvatska se nalazi na 5. najgorem mjestu u ovoj analizi.

Države s najmanjim brojem smrti na cesti

Kontrast Istočnoj Europi predstavljaju rezultati Sjeverno-europskih zemalja poput Švicarske, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Norveške koje imaju najmanji broj smrti na cesti na milijun stanovnika. Norveška može poslužiti ostalim zemljama kao primjer s prosjekom smrtnih slučajeva na cesti 56 % manjim od europskog prosjeka, te 41 % manjim nego 2013. godine. Norveška i Švedska također su pokazale najbolje stanje u prethodnoj 2022. s vrijednostima od 21 i 22 smrti na cesti na milijun stanovnika.

Izvršni direktor Vignetteswitzerland.com zaključio je: „Iako su u posljednjih nekoliko desetljeća postignuti golemi pomaci u sigurnosti na cestama, još uvijek ima mnogo posla kako bi se nastavilo smanjivati ​​smrtnost u prometu.”

PR

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!