Samohrana majka dvoje djece iz Umaga ostala je bez krova nad glavom

"Djeci još nisam uspjela objasniti situaciju. Bit će još teže kada postanu svjesni da više nemamo svoj dom", rekla je Ena Sinčić.

Samohrana majka iz Umaga našla se u teškoj situaciji nakon što je ostala bez krova nad glavom. Državne vlasti su naredile rušenje njezine kuće zbog bespravne gradnje.

Majka priznaje da nije sve bilo u skladu s propisima, ali iznenađena je brzinom kojom su institucije reagirale – kao da je “mali čovjek” uvijek prvi na udaru.

Nakon što je njezin dom srušen u oblaku prašine, samohrana majka iz Umaga, zajedno sa svojom djecom, našla se na ulici. Srušila je kuću sama, uz pomoć prijatelja i obitelji, jer je to bilo povoljnije nego da je država provela rušenje, javlja Dnevnik.hr.

“Mislim da moje lice govori više od riječi. Slomljena sam, kao i ona. Uloženo je puno truda, ljubavi”, izjavila je Ena Sinčić iz Umaga.

Iako se s državne strane radi o bespravnoj gradnji, Ena je naslijedila legalizirani objekt od svog djeda, koji je on povremeno koristio kao garažu. Ona ga je odlučila pretvoriti u dom za svoju obitelj. Podigla je kredit i započela rekonstrukciju, no sada priznaje da nije bila svjesna svih zakonskih ograničenja.

“Zatvorila sam terasu koju nisam smjela zatvoriti, prekršila sam neke gabarite, i prema rješenju Državnog inspektorata, nisam smjela raditi nikakve rekonstrukcije. Međutim, ja to nisam znala, niti me itko obavijestio ili upozorio na to”, objasnila je.

Uspjela je uvesti struju, vodu i upisati objekt u građevinski katastar, no ubrzo je stiglo rješenje Državnog inspektorata o rušenju kuće. Ena je tada odlučila sama srušiti kuću uz pomoć obitelji i prijatelja, kako bi smanjila troškove.

Trenutno živi kod oca u vrlo skučenom prostoru

“Jako nas je šokiralo da procedura može biti tako brza i nehumana, te da se ne uzima u obzir da je Ena samohrana majka i da će ostati na ulici. Posebno je bolno jer u Umagu i Dalmaciji ima toliko nelegalnih objekata, a ona baš mora biti prva”, rekli su Enin brat Rino i majka Irena Sinčić.

Državni inspektorat potvrdio je da je podnesena i kaznena prijava zbog bespravne gradnje. Enin odvjetnik, Tomislav Bilobrk, izjavio je kako su tražili odgodu rušenja, no zahtjev je odbijen. Pritom se pozvao na pravo na dom, s obzirom na to da se radi o samohranoj majci.

“Tražili smo da se uzme u obzir činjenica da je doneseno rješenje o izvedenom stanju, što znači da je dio kuće legalan. Unatoč tome, naloženo je rušenje cijelog objekta”, kazao je odvjetnik Bilobrk.

Trenutno Ena živi kod svog oca, u vrlo skučenom prostoru, i čeka odgovor od grada na zahtjev za privremenim smještajem.

“Djeci još nisam uspjela objasniti situaciju. Bit će još teže kada postanu svjesni da više nemamo svoj dom”, rekla je Ena Sinčić, vidno emotivno pogođena cijelom situacijom.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!