Grupa liječnika optužena za smrt najmanje 21 bebe

U ovom se slučaju istražuje smrt najmanje 21 novorođenčeta, a tužitelji vjeruju da su uzrok smrti bile infekcije koje su bebe dobile.

Grupa liječnika iz hitnih prijemnih centara dvije istanbulske bolnice organizirala je kriminalnu shemu, preusmjeravajući novorođenčad s hitne medicinske njege u privatne klinike kako bi ostvarila nezakoniti profit.

Ova neetična praksa rezultirala je smrću najmanje 21 djeteta, a tužitelji u Istanbulu zahtijevaju zatvorske kazne od 10 do čak 589 godina za optužene, objavio je list Hurriyet.

U središtu skandala je deseci osumnjičenih medicinskih radnika, uključujući Firata Sarija, pedijatra iz jedne istanbulske bolnice, za kojeg se sumnja da je bio vođa ove organizirane kriminalne skupine, poznate kao “banda u bijelim kutama”.

Preusmjeravanje novorođenčadi za profit

Prema optužnici, liječnici i medicinski radnici su namjerno preusmjeravali novorođenčad u privatne bolnice s kojima su prethodno sklopili dogovore, umjesto da im osiguraju potrebnu hitnu njegu u odgovarajućim državnim ustanovama. Cilj ove sheme bio je maksimalizirati profit, a ne poboljšati zdravstveno stanje novorođenčadi.

Tužiteljstvo navodi da su članovi grupe prisiljavali roditelje da odvedu svoju djecu u određene privatne bolnice, gdje su bebe smještane u neonatalne jedinice i tamo zadržavane puno dulje nego što je bilo medicinski potrebno.

Liječnici su za ovaj “tretman” dobivali tri do četiri puta veće iznose nego što bi zaradili u državnim bolnicama.

Smrti zbog liječničkog nemara i infekcija

U ovom se slučaju istražuje smrt najmanje 21 novorođenčeta, a tužitelji vjeruju da su uzrok smrti bile infekcije koje su bebe dobile u neadekvatno opremljenim odjelima za novorođenčad.

Dodatno, mnoge privatne bolnice uključenih u ovu shemu patile su od nedostatka medicinskog osoblja. Umjesto kvalificiranih liječnika, o novorođenčadi su često brinule medicinske sestre koje su se predstavljale kao liječnici.

Turski mediji izvještavaju da su zatvorene 22 osobe te da su dvije privatne bolnice već obustavile svoj rad. Ministarstvo zdravlja Republike Turske reagiralo je oštro, naglašavajući kako će poduzeti sve mjere kako bi zaštitili ljude od ovakvih kriminalnih radnji.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!