Italija će kažnjavati surogat majčinstvo koje traže talijanski državljani u inozemstvu

Talijanski Senat u srijedu je donio zakon kojim je moguće procesuirati surogat majčinstvo čak i izvan Italije, pri čemu bi se prekršitelji mogli suočiti s kaznom zatvora i novčanom kaznom od čak milijun eura.

Surogat majčinstvo je nezakonito u Italiji od 2004. Zabrana je sadržana u državnom Zakonu 40, koji regulira medicinski potpomognutu oplodnju.

S glasovanjem 16. listopada, Italija će izmijeniti Zakon 40 kako bi proširila svoju nadležnost i kažnjavala čak i surogat majčinstvo “počinjeno u inozemstvu”, sada ga nazivajući “univerzalnim zločinom” u talijanskom zakonu.

Trenutačni članak 12., stavak 6. Zakona 40 kaže da će se “svatko tko, u bilo kojem obliku provodi, organizira ili oglašava komercijalizaciju” surogat majčinstva, kazniti zatvorskom kaznom do dvije godine i novčanom kaznom od 600.000 eura od 1 milijun eura.

Amandmanom će se u zakon dodati paragraf koji glasi: “Ako su činjenice iz prethodne klauzule, u vezi s majčinim surogat majčinstvom, počinjene u inozemstvu, talijanski državljanin bit će kažnjen prema talijanskom zakonu.”

O zakonu, koji je usvojen s 84 prema 58 glasova, bez suzdržanih, žestoko se raspravljalo u dvorani Senata prije nego što je stavljen na glasovanje. Tema surogat majčinstva već je niz godina izvor političkih i društvenih prijepora u većinski katoličkoj zemlji.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!