Više od 500 Belgijanaca zahtijeva brisanje iz matične knjige krštenih nakon izjava pape Franje

Više od 500 Belgijanaca zatražilo je brisanje iz knjige krštenih (“débaptisation”) kao reakciju na kontroverzne izjave pape Franje o pobačaju i ulozi žena u Crkvi tijekom njegova apostolskog putovanja u Luksemburg i Belgiju.

Nakon papina posjeta objema zemljama krajem rujna, 524 osobe potpisale su deklaraciju objavljenu 16. listopada u Bruxellesu, prema lokalnim medijima.

Potpisnici su osudili pojedine papine komentare i pozvali na brisanje iz matice krštenih

Dok je bio u Belgiji, papa Franjo opisao je dobrovoljni pobačaj u Belgiji kao “ubilački zakon”. Na povratnom letu iz Bruxellesa za Rim 29. rujna također je liječnike koji obavljaju pobačaje nazvao “plaćenim ubojicama”.

Osvrćući se na njegove komentare, neke su belgijske organizacije pozvale ljude da se pridruže pokretu “débaptisation” kako bi izrazili odbijanje papinih komentara. Do danas, tri tjedna kasnije, javile su se 524 osobe.

Povijesno katolička zemlja, Belgija je od 1950-ih doživjela značajan pad u broju kršćana. Anketa Europske komisije iz 2021. godine pokazala je da se 44% od više od 11,5 milijuna stanovnika identificiraju kao katolici, što je pad u odnosu na 72% iz 1981. godine.

U svojoj žalbi vlastima Katoličke crkve u srijedu za brisanjem iz službene knjige krštenih, 524 podnositelja zahtjeva osudilo je ne samo papine izjave u Belgiji, već i “mlaku reakciju na nasilje koje su počinili svećenici bliski papi” nad djecom i ženama. Lideri ovog prosvjeda također tvrde da su izostale konkretne mjere podrške i obeštećenja ovim žrtvama.

Međutim, tijekom svojih javnih istupa u Belgiji, papa Franjo je u više navrata komentirao navode o zlostavljanju, tražio oprost i naložio belgijskim biskupima da poduzmu strože mjere.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!