Više od 20 godina bio je ovisan o drogama: “Restauriranje starog namještaja spasilo me pakla droge”

Englez Steve Wyatt iz Poolea bio je ovisan o alkoholu i drogama 22 godine. Sada se 47-godišnjak liječi deset godina i od tada nije pio niti se drogirao.

Kako je ispričao za portal BBC, spasio se kada je shvatio da uživa u popravljanju starog i rabljenog namještaja.

Otvorio je vlastitu tvrtku i radionicu u kojoj renovira namještaj, ali i potiče druge potrebite da krenu pravim putem.

Steve kaže da je odrastao u prekrasnom obiteljskom okruženju, imajući stariju braću blizance Roba i Mikea. Sve troje djece je posvojeno. Roditelji Ron i Pat posvojili su Stevea kada je imao šest mjeseci, a njegovu stariju braću blizance sedam godina prije toga.

“Moj tata je marljivo radio, a mama se brinula o nama”, prisjeća se Steve. “Imam divnu obitelj i imao sam sjajno djetinjstvo.”

Steve se nije mogao uklopiti među svoje vršnjake

Sjeća se da je u školi uvijek osjećao da je potpuno drugačiji od ostale djece. Njegovi su ga kolege počeli zadirkivati ​​i maltretirati, pa je tražio kome će se obratiti kad je bio u nevolji. Nažalost, počeo je razbijati prozore i boce, paliti stvari …

S 13 godina počeo je udisati ljepilo i pušiti marihuanu, a u isto vrijeme je počeo piti i alkohol. Otkrio je i rave partyje, probao ecstasy. Završio je na heroinu i kokainu, živio kao beskućnik na ulici i u hostelima, proveo tri godine u zatvoru i četiri godine na rehabilitaciji. Našao se na “vrtuljku” dok se kretao od jedne ustanove do ulice i natrag. Puno je pio, glavobolju uzrokovanu alkoholom “liječio” je heroinom i koristio rabljene igle.

“Bio sam potpuno na dnu. Nisam želio živjeti, ali sam se previše bojao umrijeti.”

Od dna do nove prilike

Steve je počeo shvaćati da ne šteti samo sebi, već i onima koji ga najviše vole. Pokušao se nekoliko puta izvući, ali je bilo vrlo teško. Puno je razmišljao o svojim prijateljima. Deseci su umrli od predoziranja, neki su čak i ubijeni. Steve je znao da više ne može ovako živjeti. Tijekom zadnjeg razdoblja rehabilitacije naučio je restaurirati antikni namještaj i tako započeo svoj put nade.

Godine 2014. završio je program odvikavanja od ovisnosti u 12 koraka koji je odredio sud. Pritom se odlučio na hrabar korak i osnovao tvrtku za restauraciju namještaja. Osjećao je da njegov život ponovno ima smisla.

Želi pomoći drugima

Preselio se u Poole, gdje nije poznavao nikoga, ali su ga svi dobro prihvatili. “S vještinama koje sam naučio, uspio sam uvjeriti ljude da radim nešto dobro. Ali moram naglasiti da sam jako puno radio.”

Steve kaže da su ga spasili novootkriveno znanje i talent. Kaže da je restauracija za njega terapijski proces: “Posao mi je najbolje vrijeme da razmislim o svemu što mi se trenutno događa u životu.”

Kaže da je ponosan što je ponovno postao “sin kakav je trebao biti” te da je beskrajno zahvalan, jer bez pomoći i podrške obitelji ne bi uspio. Sada svoju priču dijeli sa zatvorenicima, nadajući se da će nadahnuti druge da slijede njegov primjer.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!