Kršćanski pekar je dobio pravnu bitku nakon što je odbio ispeći tortu u čast promjene spola

Sud je s tijesnom odlukom od četiri prema tri presudio da slučaj ima proceduralne nedostatke.

U kontroverznom slučaju koji je privukao veliku pažnju, Vrhovni sud Colorada odbacio je tužbu protiv kršćanskog pekara Jacka Phillipsa zbog njegovog odbijanja da ispeče tortu u čast promjene spola, pozivajući se na svoja vjerska uvjerenja.

Prema izvješću The Christian Posta, sud je s tijesnom odlukom od četiri prema tri presudio da slučaj, kojeg je pokrenula Autumn Scardina, ima proceduralne nedostatke.

Sutkinja Melissa Hart objasnila je da je Colorado Civil Rights Commission prethodno odbacio Scardininu žalbu, bez sudskog uplitanja.

Unatoč tome što je priznala da postoji dovoljno dokaza za slučaj diskriminacije prema Colorado Anti-Discrimination Actu, sud je zaključio da je Scardina nepravilno ponovno podnijela slučaj na okružni sud, što je dovelo do odbacivanja.

Slučaj potječe iz Scardinine narudžbe iz 2019. godine, kada je tražila prilagođenu tortu u čast promjene spola, no Phillips je odbio ispuniti narudžbu, pozivajući se na svoja kršćanska uvjerenja.

Phillips je već 2018. godine dobio na Vrhovnom sudu SAD-a slučaj u kojem je odbio napraviti tortu za vjenčanje istospolnog para.

Međutim, sudac Richard Gabriel, u svom neslaganju, istaknuo je kako je odluka većine nepravedno uskratila Scardini pravo da potraži pravne lijekove.

Također je izrazio zabrinutost da bi se presuda mogla pogrešno tumačiti kao opravdanje Phillipsovog odbijanja usluge zbog protivljenja određenim zaštićenim skupinama.

Phillips i njegov pravni tim ostali su pri stavu da njihovo odbijanje nije diskriminatorno, već je obrana prava na vjersku slobodu, dok Scardinini odvjetnici tvrde da su pekarovi postupci prekršili zakone Colorada o zabrani diskriminacije.

Iako odluka suda ne rješava pitanja u vezi s Prvim amandmanom, ona efektivno okončava ovaj konkretni slučaj, osim ako se ne podnesu daljnje žalbe.

NAJNOVIJE!