Pokušava li Izrael ‘srušiti’ trenutni režim u Iranu?

Budućnost Bliskog istoka mogla bi se odlučiti u nadolazećim mjesecima.

Situacija na Bliskom istoku dosegla je kritičnu točku, gdje se čini da su i Izrael i Iran na rubu sukoba koji bi mogao preoblikovati regiju. Napetosti između ove dvije nacije nisu novost, no nedavne izjave i akcije ukazuju na to da se bliži trenutak preokreta.

Neki izraelski političari, uključujući Naftalija Bennetta, koji je trenutno najpopularnija figura u izraelskoj politici, otvoreno su izrazili želju za promjenom režima u Iranu.

Bennett je nedavno izjavio da bi cilj Izraela trebao biti “srušiti iranski režim” što je prije moguće. Njegovo je obrazloženje jasno: Izrael mora djelovati prije nego što Iran stekne nuklearno oružje, što bi moglo temeljno promijeniti ravnotežu moći u regiji.

Rastuća prijetnja nuklearnog sukoba

Mogućnost da Iran razvije nuklearne sposobnosti uzbunila je mnoge u Izraelu i međunarodnoj zajednici.

Bivši američki predsjednik Donald Trump nedavno je podržao preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja, zagovarajući da bi Izrael trebao “prvo udariti po nuklearnom, a kasnije brinuti o ostalom.”

Njegov stav oštro se razlikuje od trenutnog američkog predsjednika Joea Bidena, koji je pozvao na oprez u eskalaciji sukoba. Trumpove izjave dodatno su pojačale špekulacije da bi izraelski napad na Iran mogao uslijediti prije nego što se očekuje.

Ako Izrael zaista cilja iransku nuklearnu infrastrukturu, gotovo je sigurno da će rezultat biti sveopći rat između dviju nacija. Ovo ne bi bio samo još jedan regionalni sukob; ulozi su egzistencijalni, a obje strane spremne su ići do krajnjih granica kako bi pobijedile.

Eskalirajući sukob između Izraela i Hezbollaha

Dok napetosti s Iranom dominiraju naslovnicama, situacija na izraelskoj sjevernoj fronti također se pogoršava. Hezbollah, militantna skupina koju podupire Iran, intenzivirala je napade na Izrael.

U posljednjih nekoliko dana ispaljeno je više od 130 raketa na izraelske ciljeve, što je izazvalo žestok odgovor Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Izraelski zračni napadi na Bejrut ostavili su grad u kaosu, a civili su postali glavne žrtve sve veće nasilne eskalacije.

U znak odmazde, Hezbollah je ispalio rakete na Haifu, ozlijedivši nekoliko ljudi. Razmjena vatre između Hezbollaha i Izraela ne pokazuje znakove smirivanja, a mogućnost šireg regionalnog sukoba postaje sve realnija.

Rat za opstanak

Situacija na Bliskom istoku ubrzano se kreće prema većem i destruktivnijem sukobu. Iran je jasno dao do znanja da će svaki napad na njegov teritorij biti dočekan snažnim odgovorom, a Izrael je odlučan u namjeri da neutralizira percipiranu prijetnju koju predstavljaju iranske nuklearne ambicije. Ova pat-pozicija ima potencijal zapaliti sukob koji bi mogao nadmašiti prethodne ratove u regiji.

Obje strane čvrsto drže svoje pozicije, a svijet pozorno prati razvoj događaja. Budućnost Bliskog istoka mogla bi se odlučiti u nadolazećim mjesecima, a posljedice ovog sukoba osjetit će se daleko izvan same regije.

NAJNOVIJE!