Čak 48 posto Britanaca podržava potpomognuto samoubojstvo

Kršćanske organizacije izrazile su zabrinutost da bi se pravo na smrt moglo pretvoriti u 'dužnost smrti'.

Od opće javnosti, 48 posto Britanaca na neki način podržava potpomognuto samoubojstvo, a 21 posto kaže da se protivi toj ideji.

Prema istraživanju Savanta Knowledge Centrea, britanski građani dvostruko su skloniji podršci pomoći pri umiranju nego protivljenju.

Petina stanovništva od 22 posto niti podržava niti se protivi ideji, a samo 8 posto kaže da nije sigurno.

Neobično, postoji potpora za ovo pitanje u cijelom političkom spektru. Studija je pokazala da je stranka s najvećom potporom za potpomognuto umiranje Reforma, koju podržava 61 posto birača.

Polovica laburističkih birača podržava prijedlog, s 54 posto konzervativaca i 58 posto liberalnih demokrata također za legalizaciju pomoći pri umiranju.

Postoji i generacijska podjela po pitanju potpomognutog umiranja, s nešto više od trećine osoba u dobi od 18 do 34 godine za to, u usporedbi sa 60 posto osoba starijih od 55 godina.

Ipak, kršćanske organizacije izrazile su zabrinutost da bi se pravo na smrt moglo pretvoriti u ‘dužnost smrti’.

James Mildred, iz kršćanske organizacije CARE, rekao je za Premier Christian Radio:

“Kad god neka država odluči legalizirati potpomognuto samoubojstvo, to stvara pritisak. Taj pritisak pada na najranjivije u društvu, poput osoba koje žive s invaliditetom.”

Chris Hopkins, direktor političkih istraživanja u Savanti, rekao je: „Naše istraživanje ukazuje na značajnu potporu britanske javnosti za načelo potpomognutog umiranja.

“Jasno je da će mjere zaštite i dogovoreni propisi utjecati na stajališta mnogih ljudi ako se o potpomognutom umiranju raspravlja i ako se to usvoji.”

NAJNOVIJE!