Pastor izdao veliko upozorenje protiv umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija je posljednjih godina izazvala mnogo zaprepaštenja.

Umjetna inteligencija postala je sveprisutna u modernom društvu, ali, unatoč širokoj prisutnosti, njeni učinci – bili dobri ili loši – ostaju misterij.

Pastor Russ Ramsey iz Nashvillea, povjesničar umjetnosti amater i pisac, nedavno se pojavio u CBN-ovoj emisiji “Faith vs. Culture”, gdje je govorio o zabrinutostima koje ima zbog utjecaja umjetne inteligencije, posebno što se tiče umjetničkog izražavanja.

“Izbjegavao sam umjetnu inteligenciju na svaki način, oblik ili oblik”, rekao je Ramsey. “Budući da sam pisac, ne želim da ne budem taj koji piše riječi koje koristim, čak i ako nisu tako precizne ili čvrste kao što bi AI generator mogao napraviti odlomak.”

Srž Ramseyeve zabrinutosti za umjetnu inteligenciju je jednostavna, ali duboka: ona nema dušu.

Ramseyev argument bogat je biblijskom istinom. Dok Sveto pismo nije savršeno jasno o parametrima duše, biblijski pisci, od kojih je svaki bio nadahnut Bogom (2. Timoteju 3,16-17), nedvosmisleno priznaju da – kao bića stvorena na Božju sliku (Postanak 1,27) — ljudi su prvo duše, a potom tijela.

U Djelima 2,41 pisac Luka je ljudska bića koja su primila spasenje nazvao “dušama”.

Umjetna inteligencija ne zna što je patnja i nema dušu

“Dio onoga što umjetnost koju posjećujemo u muzejima čini tako moćnom je to što ju je napravio netko s dušom i netko tko je iskusio patnju”, objasnio je Ramsey. “AI ne zna što je patnja i AI nema dušu.”

Kako bi kršćani trebali gledati na umjetnu inteligenciju?

“Dakle, tehnički – pa čak i kreativno – možemo vidjeti stvari koje nikad prije ne bismo mogli zamisliti, ali to ne dolazi od nekoga tko je plakao”, nastavio je. “Ne dolazi od nekoga tko je pokopao voljenu osobu. Ne dolazi od nekoga tko je bio uhvaćen u grijehu i morao se pokajati. I, u tom smislu, moja je briga da se, kulturološki, krećemo prema mjestu gdje se pokušavamo normalizirati izbjegavajući one dijelove ljudskog iskustva koji su doista sastavni dio duhovnog rasta.”

Dok se Ramsey svakako bavi pitanjem umjetne inteligencije iz kršćanske perspektive, to je tema koja je posljednjih godina izazvala mnogo zaprepaštenja.

Prošle su godine holivudski glumci stupili u štrajk zbog niza pitanja, uključujući korištenje umjetne inteligencije u nastupima slavnih.

Voditelji studija i glumci borili su se oko toga mogu li se slike izvođača skenirati, plaćati za dan glume, a filmski i televizijski studiji trajno koristiti njihove likove, navodi Wired.

Nepotrebno je reći da razgovor o umjetnoj inteligenciji i njenoj ulozi u društvu ne nestaje. Stoga je važno voditi razgovore o biblijski moralnom pristupu njegovoj upotrebi i vrijednosti.

NAJNOVIJE!