Na nebu se pojavljuje komet koji nije viđen tisućama godina: Zapamtite datum – 13.10.!

U tom trenutku komet će se nalaziti točno između Sunca i Zemlje.

Na noćnom nebu se pojavljuje komet za koji znanstvenici kažu da nije viđen još od doba praljudi. Najbolje će se vidjeti 13. listopada.!

Astronomi su početkom prošle godine otkrili komet C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas), a pretpostavlja se da na svakih 80.000 godina napravi krug oko Sunca izduženom putanjom.

Doktor Gregory Brown iz Kraljevske opservatorije u Greenwichu kaže da komet dolazi iz Oortovog oblaka, koji se nalazi odmah izvan orbite Neptuna, piše The Guardian.

„To je velika, sferni regija oko Sunca koja sadrži ledene ostatke iz vremena kada se Sunčev sustav tek formirao“, rekao je Brown.

Komet je prošlog mjeseca bila najbliža Suncu, a očekuje se da će se najbliže Zemlji približiti oko 13. listopada.

„Komete su svjetlije što su bliže Zemlji, ali i Suncu, tako da nisu nužno najsjajnije kada su najbliže Zemlji“, kaže Brown i dodaje da bi zbog toga najvidljivija mogla da bude oko 9. listopada.

Što su ”zvijezde koje će s neba pasti” prije Isusova povratka?

U tom trenutku komet će se nalaziti točno između Sunca i Zemlje, pa će biti najbolje gledati je prije i poslije tog datuma.

„Kometi vidljivi golim okom su vrlo rijetki, a ovaj ima potencijal biti jedan od najvidljivijih u posljednjih nekoliko desetljeća. Definitivno vrijedi pokušati da ga ‘ulovite'”, kaže Brown.

Međutim, teško je reći koliko će biti svjetla dok se približava Zemlji:

“Kako izgleda, već je i sada vidljiva golim okom u pravim uvjetima, a velike su šanse da će postati još svjetliji.”

Brown tvrdi da će komet golim okom izgledati kao mrlja na nebu, a njegov rep bi trebalo biti vidljiv kroz dvogled ili mali teleskop.

NAJNOVIJE!