Ako vas progoni vaša prošlost, morate ovo znati!

Mnoge kršćane progoni njihova prošlost. Može ih tiranizirati, paralizirati … Ako i vas progoni vaša prošlost, donosimo zanimljive stvari u nastavku.

Istina je da je jedno od brojnih sotonskih oružja serviranje naše prošlosti – da nas ponizi, omete i ostavi nas s paralizirajućim osjećajem krivnje i srama.

Kako trebamo reagirati kada nam Sotona prikazuje našu prošlost?

Prva stvar koju moramo učiniti jest iznova se podsjetiti (možda svaki dan) na veličanstvenu istinu da se Bog u Kristu više ne sjeća naših grijeha i da nas je Kristova krv oprala i učinila bjeljim od snijega.

Proteklih sam mjeseci često razmišljao o onim dirljivim Pavlovim riječima u 1. Korinćanima 6, 11: “to su neki od vas bili.” Živimo u svijetu uprljanom grubošću, zloćom i prljavštinom grijeha. Što da kažemo muškarcima i ženama čiji su životi uprljani idolopoklonstvom, nemoralom, preljubom, homoseksualnošću, pohlepom, pijanstvom i ovisnostima svih vrsta? Zasigurno ovo: “krv Isusa Krista, Sina Božjega, čisti od svakoga grijeha.” Pavao je mogao reći ovim vjernicima u Korintu: “To evo, bijahu neki od vas, ali oprali ste se, ali posvetili ste se, ali opravdali ste se u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu Boga našega.” I mi moramo ozbiljno uzeti ove riječi: koliko god krvava bila vaša prošlost, koliko god sramotna, prljava, podla – Bog je u svom vlastitom Sinu i Njegovom žrtvom osigurao očišćenje za grešnike.

Kao drugo, trebali bismo zapamtiti ovo: “Tko će optužiti izabranike Božje? Bog opravdava!” Pomislite na sve koji vas mogu optužiti: Sotonu, ovaj svijet, vlastitu savjest. I onda razmislite o ovom: Bog vas je opravdao u Kristu! U Božjim očima vi ste pravedni, pravedni kao i sam Krist. Zastanite na trenutak i uzmite ovo u obzir: “Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.” Pitate li se zašto se ova poruka zove “evanđelje?” Po prirodi smo krivi, podli, prokleti grešnici buntovnici. Možda misliš: “Ali čovječe, kada bi samo znao moju prošlost i grijehe …” Prijatelju moj, čak ni ti ne znaš koliko si bio zao! Misliš da su tvoji grijesi bili crni i sramotni? Bili su beskrajno još crnji i sramotniji nego što ćemo ikada znati, no “Bog je bogat milosrđem.”

Vjernikova prošlost je izbrisana i prekrivena beskonačnom lavinom Spasiteljeve krvi

Naša prošlost je iskupljena. Isus ju je pribio na svoj križ. Sotona će željeti vas i željeti da “gledate” na sebe; Bog želi da uvijek “gledamo gore” na Krista.

To su bile osnovne misli. Ipak, nije li istina da kada posrnemo – to je obično zato što smo zaboravili ono što je u istinito o nama? Kada me Sotona navede da očajavam i govori mi o mojoj krivnji, pogledam prema gore i vidim Onoga koji je oprostio sve moje grijehe. Ohrabrite se moja braćo i sestre u Kristu!

NAJNOVIJE!