12 pitanja za kršćane koji podržavaju istospolne brakove

Iako se Biblija bavi homoseksualnošću, ne spominje eksplicitno istospolne brakove. Ovo su pitanja za kršćane koji podržavaju istospolne brakove.  

Biblija osuđuje homoseksualnost kao grijeh. Levitski zakonik 18, 22 identificira homoseksualni seks kao odvratnost: “Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.” Rimljanima 1, 26-27 proglašava homoseksualne želje i radnje “sramotnim” i “neprirodnim”. Prva Korinćanima 6, 9 kaže da su homoseksualci “nepravednici” koji neće baštiniti kraljevstva Božjega. Budući da se homoseksualnost osuđuje u Bibliji, slijedi da istospolni brak nije Božja volja i da je grešan.

Prvo spominjanje braka u Bibliji (Postanak 2, 24) opisuje ga kao čovjeka koji napušta svoje roditelje i spaja se sa svojom ženom. U odlomcima koji sadrže upute o braku, poput 1. Korinćanima 7, 2-16 i Efežanima 5, 23-33, Biblija jasno identificira brak kao zajednicu između muškarca i žene.

Razmislite o ovim pitanjima ako podržavate istospolne brakove

1. Je li seks izvan braka grešan?

2. Čini li osobu mrziteljem to što ima određeni stav o ovom pitanju?

3. Je li vjera u Krista jedini način da nam se oprosti i je li Isus jedini put u nebo?

4. Je li Isus govorio istinu kada je rekao: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.”? (vidi Ivan 14, 6)

5. Možete li pronaći bar jednog pobornika istospolnih brakova koji također vjeruje da je Isus jedini put u raj?

6. Je li Biblija Božja Riječ ili samo ljudsko mišljenje?

7. Hoće li preljubnici otići u raj bez pokajanja za svoj grijeh i obraćanja Isusu za oprost? (vidi 1. Korinćanima 6, 9-10)

7. Tijekom svoje zemaljske službe, postoji li ikakav dokaz da je Isus naučavao da preljub i homoseksualno ponašanje više nisu odvratni Bogu?

8. Može li postojati put koji se čovjeku čini ispravnim, a ipak vodi u smrt? (vidi Izreke 14, 12)

9. Može li se osobi oprostiti čak i ako namjerno ustraje u grešnom ponašanju? (vidi Hebrejima 10, 26-27)

10. Određuje li Bog što je grešno na temelju ispitivanja javnog mnijenja?

11. Je li Isusu bilo teško reći ženi uhvaćenoj u preljubu: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.”? (vidi Ivan 8,11)

12. Hoće li svaka osoba stati pred Boga na Sudnjem danu?

Ovih 12 pitanja nam trebaju pomoći da razmislimo o ovom osjetljivom pitanju. Naše mišljenje je važno Gospodinu, ali i onima koji se bore s istospolnom privlačnošću.

Nitko ne bira homoseksualne osjećaje, baš kao što nitko ne bira naglu narav. No, za mnoge stvari je potrebno duhovno razlučivanje kako ne bismo naivno pretpostavili da se uvijek možemo pouzdati u svoje osjećaje i želje da nas vode pravim putem.

I nikada se nemojmo bojati podijeliti s drugima ono što Božja Riječ jasno uči. To je ono što je Isus činio. Zatim je umro za naše grijehe i uskrsnuo, tako da će svi koji se pokaju i vjeruju u Njegovu djelo moći ući u raj.

NAJNOVIJE!