Ne možete prestati ogovarati? Ovih 5 savjeta mogu pomoći vašem srcu

Ako ne možete prestati ogovarati, donosimo 5 savjeta koji mogu pomoći našem srce da se riješi tog problema.

Isus je rekao: “Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se.
Matej 7,8 Jer svaki, koji moli, prima; tko traži, nalazi; tko kuca, otvara mu se.” (Matej 7, 7-8)

Nemam čarobnu formulu koja će vas ili mene spriječiti da više ikada ogovaramo (mi smo ljudska bića koja griješe), ali što više volim Isusa i tražim ga, to manje imam želju za ogovaranjem. Što više rastemo u Njemu, imamo manje apetita za ono što je loše za nas. Ako se borite s ogovaranjem, umjesto da se usredotočite na problem, usredotočite se na Boga.

1. Reci Bogu o problemu koji imaš

“Bijedan sam ja i nevoljan, al` Jahve se brine za me. Ti si pomoć moja i moj spasitelj; o Bože moj, ne kasni!” (Psalam 40, 17)

Donošenje našeg problema Gospodinu okreće nas k Njemu, a ne ka problemu. Biblija kaže da sve svoje brige bacimo na Njega jer se On brine za nas (1. Petrova 5, 7). Psalam 145, 18 kaže: “Blizu je Gospodin svima koji ga zazivaju, svima koji ga zazivaju iskreno.”

2. Tražite Njegov oprost

“Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.” (1. Ivanova 1, 9)

Kada jednom donesemo problem Bogu, stojimo na pragu, ranjivi, otvorena srca. Žao nam je. Pokajanje zbog ogovaranja otvara nas Božjoj iscjeliteljskoj ruci.

3. Zamolite Gospodina da ukloni želju za ogovaranjem

“Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!” (Psalam 51, 10)

Ogovaranje može postati prava pošast u našem životu. S njim dolaze i brojni drugi grijesi i sve utječe na naš odnos s Bogom. Problem nije u drugima, problem je u našem srcu i zato molimo Boga da nam daruje čisto srce.

PROČITAJTE: Molitva za oslobođenje od grijeha

4. Provedite to u praksi

“Tko čuva usta i jezik svoj, čuva sebe od nevolje.” (Mudre izreke 21, 23)

Pojavit će se prilika za ogovaranje. Moramo napraviti izbor. Primijetio sam da se dobro osjećam kada ne sudjelujem u ogovaranju. Šutnja je u mnogim situacija doista zlato i najbolja odluka koju možemo donijeti.

5. Zahvaljujte Bogu za promjene

“U njega se srce moje pouzdalo i pomoć mi dođe; zato mi kliče srce i pjesmom njega slavim.” (Psalam 28, 7)

Važno je zahvaljivati. Ako primjećujete da se sve manje uključujete u razgovor o nekome ili da se možete suzdržati i ne komentirati nekoga, zahvalite za to. Kada je Isus izliječio 10 gubavaca, samo se jedan vratio zahvaliti. Isus je rekao: “Ustani i idi; vjera te tvoja spasila.” (Luka 17, 19)

Dakle, kada želimo vidjeti promjenu, znamo kamo ići. Odgovor se nalazi u Gospodinu. Sve možemo u onome koji nas jača (Filipljanima 4, 13).

NAJNOVIJE!