Sahara postaje zelena – vidimo li ispunjenje biblijskog proročanstva?

Je li zelena Sahara razlog za slavlje ili brigu?

Sahara postaje zelena zbog neobične promjene vremena.

Ovo je najveća vruća pustinja na svijetu, ali postaje zelena zbog klimatskih promjena nakon što je Sjeverna Afrika primila godišnju količinu oborina u nekoliko dana. Zašto se to događa? Je li zelena Sahara razlog za slavlje ili brigu?

NASA je objavila satelitske slike koje otkrivaju iznenađujuću transformaciju Sahare koja cvjeta životom. Ove slike prikazuju izvanrednu promjenu boje u pustinji, pokazujući rast biljaka koje izbijaju diljem suhog krajolika i dodaju boje inače pustošnom području.

Sahara pokriva više od 9 milijuna kvadratnih kilometara i služi kao ogroman prirodni laboratorij za znanstvenike. Promjenjivi pijesci i procesi erozije pustinje otkrivaju drevne krajolike iz vremena kada je Sahara bila potpuno drugačija—kada je bila puna bujne vegetacije, jezera i rijeka.

Prije tisuća godina, to je bio živahni ekosustav, što ga čini važnim izvorom podataka za razumijevanje utjecaja klimatskih promjena na krajolike i civilizacije.

Satelitske snimke prikazuju dramatičnu transformaciju Sahare

Danas svjedočimo ponovnom vraćanju ove bujne prošlosti, iako pod utjecajem klimatskih promjena. Satelitske slike NASA-e prikazuju dramatičnu transformaciju, ističući porast zelenila diljem Sahare, osobito u Maroku, Alžiru, Tunisu i Libiji. Ovi obično besprizorni krajevi doživljavaju neobičan porast biljnog života nakon obilnih kiša.

Ono što je posebno zapaženo je brzina s kojom se ova promjena događa. Iako Sahara može brzo procvjetati nakon obilnih kiša, trenutna stopa je alarmantna. Dok se novo izniklo bilje može činiti lijepim, to signalizira zabrinjavajući trend.

Klimatske promjene mijenjaju obrasce oluja u Africi, pomičući sustave oluja prema sjeveru i dovodeći do povećanih kiša u Sahari. Regije koje obično primaju malo vlage doživjele su razine oborina do 400% više nego obično od srpnja.

Posljedice ovog pljuska bile su katastrofalne. Oko 4 milijuna ljudi ozbiljno je pogođeno poplavama dok sjeverna Afrika prima godišnju količinu kiše u samo nekoliko dana. U međuvremenu, zemlje poput Nigerije i Kameruna, koje obično dobivaju obilne kiše, suočavaju se s drugačijim posljedicama—zabilježivši 50% do 80% manje kiše od srpnja.

Ovo je samo početak

Znanstvenici upozoravaju da je ovo samo početak. Klimatske promjene remete sezonske obrasce, pogoršavaju prirodne katastrofe i donose velike ekološke posljedice. Dok se divimo novom zelenilu Sahare, moramo zapamtiti da ova transformacija nije povod za slavlje, već snažan podsjetnik na prijeteće izazove koje donose klimatske promjene.

Dok razmišljamo o trenutnom stanju Sahare, ona služi kao dirljiv primjer kako se klime našeg planeta mijenjaju—i kako se moramo prilagoditi tim novim stvarnostima.

Je li zelena Sahara ispunjenje ovog biblijskog proročanstva?

“U goleti bregova otvorit ću rijeke,
i posred dolova izvore.
Pustinju ću pretvoriti u močvaru,
a u vrela sušnu zemlju.
“Posadit ću u pustinji cedar,
bagrem, mirtu i maslinu.
Stepu ću pošumiti čempresom,
brijestom i šimširom zajedno.

Nek’ svi vide i nek’ znaju,
nek’ promisle i nek’ shvate:
ruka Jahvina to učini,
Svetac Izraelov stvori sve.
Jahve je jedini Bog

Iznesite svoj spor, kaže Jahve,
predočite dokaze, kaže kralj Jakovljev. (Izaija 41,18-21)

NAJNOVIJE!