Uragan Helena usmrtio najmanje 40 ljudi, milijuni su bez struje

Broj mrtvih raste nakon što je uragan Helena u četvrtak navečer udario Floridu kao izuzetno snažna oluja četvrte kategorije, srušivši se južno od Tallahassee s jakom kišom, poplavnim vodama i vjetrom koji je premašivao 225 km/h.

U najmanje četiri države zabilježeno je najmanje 40 smrtnih slučajeva, a mnogi su još uvijek zarobljeni u svojim domovima.

Do sada je broj mrtvih najviši u Južnoj Karolini, gdje je poginulo najmanje 19 osoba, te u Georgiji gdje je zabilježeno najmanje 11 smrtnih slučajeva. Brojne osobe i dalje su prijavljene kao zarobljene u kućama oštećenim uslijed uragana Helene.

“Imate vjetrove od 225 km/h koji udaraju ovdje u sjevernoj Floridi, to će se proširiti”, rekao je guverner Ron DeSantis (R). “Imat ćete vjetrove uragana koji će se proširiti na nekoliko okruga na istoku i zapadu.”

Oluja je izazvala ekstremno upozorenje na vjetar, s prognozama koje su je opisale kao “iznimno opasnu i životno prijeteću”.

Na Fort Myers Beachu, pomorski zamjenici su hodali kroz poplavne vode i koristili čamce za spašavanje ljudi. U Tampi, ceste su se pretvorile u rijeke.

Također ima izvještaja o eksplozijama električnih transformatora. Više od četiri milijuna domova i poslovnih prostora ostalo je bez struje.

“Ova oluja bjesni”, rekao je jedan lokalni stanovnik. “Imam poplavu toliko lošu da to ne možete ni zamisliti.”

U blizini St. Petersburga, lobiranje hotela je potpuno pod vodom. Oluja je postala smrtonosna kada je znak pao na vozilo na autocesti Interstate 4, usmrtivši vozača. Dvije druge smrti zabilježene su u Georgiji.

Domovi i poslovni prostori bili su zatvoreni daskama dok se oluja približavala, a mnogi su stanovnici poslušali obavezne evakuacijske naredbe.

Vjetar zvuči kao teretni vlak

Neki su odlučili ostati tijekom oluje.

“To je najgora oluja u kojoj sam ikada bio”, rekao je Michael Bobbitt iz Cedar Keya. “I sada, čini se kao da se cijeli otok raspada. Valovi se zatvaraju s tri strane. Nekoliko naših ulica je neprohodno. Stabla su posvuda oborena. Vjetar zvuči kao teretni vlak vani.”

Oni koji su ignorirali obavezne evakuacijske naredbe zamoljeni su da napišu svoje ime, datum rođenja i druge informacije na ruke ili noge kako bi ih se moglo identificirati.

Sučeljeni s potencijalno ozbiljnim oštećenjima i životno opasnim uvjetima, stanovnici su bili frustrirani što se moraju suočiti s još jednim uraganom.

Prošlog ljeta uragan Idalia donio je oko 3 metra olujnog vala u istom području gdje je Helene udario, ostavljajući većinu domova pod vodom. Meteorolozi su upozorili da bi ova oluja mogla donijeti katastrofalni olujni val od do 6 metara.

Svemogući Bože, pomozi svim ljudima koji su pogođeni ovom zastrašujućom olujom.

NAJNOVIJE!