Pastor oslobođen iz iranskog zatvora nakon što je dobio 10 godina kazne

Šezdesetdvogodišnji iransko-armenski pastor oslobođen je i pušten na slobodu nakon što je odslužio nešto više od godinu dana od desetogodišnje kazne u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin.

Anooshavan Avedian bio je zatvoren zbog vođenja kućne crkve.

Prema organizaciji Article 18, njegovo je puštanje uslijedilo nakon uspješne žalbe koja je razmatrana na 21. odjelu Žalbenog suda u Teheranu u utorak, 24. rujna.

Avedianovo vrijeme u zatvoru završilo je istoga dana kada je iranski predsjednik Masoud Pezeshkian posjetio New York, što je bilo simbolično s obzirom na to da je njegovo uhićenje prošle godine koincidiralo s posjetom bivšeg predsjednika Ebrahima Raisija tom gradu.

Unatoč vremenskoj podudarnosti, Mansour Borji, direktor organizacije Article 18 — skupine koja zagovara vjersku slobodu u Iranu — upozorio je na donošenje zaključaka o povezanosti ovih događaja.

Borji je naglasio da je Avedianovo zatvaranje od početka bilo nepravedno, rekavši: “Čak i da je Anooshavan proveo jedan dan u zatvoru, to bi bilo nepravedno, osobito sada kad je utvrđeno da nije počinio nikakav zločin. Nadamo se da će u potpunosti biti obeštećen za sve što je pretrpio.”

Avedianovo oslobođenje slijedilo je međunarodni pritisak, uključujući pozive UN-ovog Odbora za ljudska prava prošle godine da Iran oslobodi one koji su zatvoreni zbog prakticiranja svoje vjere.

Organizacija Article 18 također je dosljedno pozivala iransku vladu da oslobodi kršćanske zatvorenike savjesti, uključujući nedavnu podnesenu izjavu UN-u u srpnju.

U Iranu je još uvijek najmanje 21 kršćanin koji služi kazne zbog svoje vjere, od kojih je barem deset u zatvoru Evin.

Među njima je i Hakop Gochumyan, armenski državljanin koji je osuđen na deset godina zbog navodnog “devijantnog propovijedanja”.

Gochumyan je bio uz Avediana na vratima zatvora prilikom njegova puštanja.

Avedianova oslobađajuća presuda postala je moguća nakon što je Vrhovni sud prihvatio njegov posljednji zahtjev za ponovnim suđenjem, koji je podnesen u travnju 2024., nakon što su sve prethodne žalbe bile odbijene.

NAJNOVIJE!