Je li bacanje buketa na vjenčanju zapravo praznovjerje?

Bacanje buketa je tradicija koja je započela u Engleskoj. Vjerovalo se da dobivanje dijela mladenkinog buketa ili mladenkine haljine donosi sreću i bogatstvo.

S ovim praznovjerjem došla je i luda jurnjava da se otmu dijelovi mladenkina cvijeća ili odjeće. Rezultat je bio bacanje buketa, što je pomoglo mladenki da pobjegne iz kaosa. Tradicija bacanja vjenčanog buketa zadržala se do danas i smatra se da će ona koja uhvati buket biti sljedeća osoba koja će se vjenčati.

Treba li organizirati bacanje buketa?

S obzirom da bacanje buketa nema temelj ni u jednoj religiji, nego se cijela praksa vrti oko čiste puke sreće umjesto Božje providnosti, praznovjerje je nedopustivo u kršćanstvu.

Budući da se takva praksa odvija na svjetovnim vjenčanjima, ne bi se mogla smatrati normalnim ponašanjem i stoga bi se trebala eliminirati iz kršćanskih vjenčanja.

“Kao poslušna djeca ne supriličujte se prijašnjim požudama iz doba neznanja. Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju. Ta pisano je: ‘Budite sveti jer sam ja svet’.” (1. Petrova 1, 14-16)

Nekima je bacanje buketa možda zabavna aktivnost, no poticati slobodne djevojke da hvataju buket za udaju može biti provokacija i možda bolno (ako su već dugo slobodne). Zato je bolje okupiti sve prijatelje i obitelj da se zajedno raduju s mladencima.

Iskreni vjernici se trebaju isključiti iz glupih postupaka koji mogu posramiti neke od gostiju i odbaciti ideju da sreća ima bilo kakve veze s božanskim brakom.

NAJNOVIJE!