Svećenik koji se zalaže za kontracepciju i LGBT zajednicu imenovan savjetnikom u Vatikanu

Papa Franjo imenovao je velečasnog Maurizia Chiodija, svećenika koji je više puta proturječio katoličkoj doktrini o kontracepciji, homoseksualnosti i drugim moralnim pitanjima, savjetnikom Dikasterija za nauk vjere (DDF), vatikanskog odjela odgovornog za obranu učenja Katoličke crkve.

Chiodi, kojega je papa Franjo prethodno imenovao članom Papinske akademije za život, u brojnim je prilikama tvrdio da je kontracepcija moralno dopuštena, što je u suprotnosti s redovnim i univerzalnim učiteljstvom Crkve.

Katolička crkva osuđuje kontracepciju kao uvijek „moralno neprihvatljivu“, kako uči Katekizam Katoličke crkve, i intrinzično zlu.

Slijedeći prethodne pape kao što su Pio XI. i Pio XII., papa Pavao VI. je u Humanae Vitae izjavio da Crkva „naučava da svaki bračni čin nužno mora zadržati svoj intrinzični odnos s rađanjem ljudskog života“. Nadalje je osudio „svaku radnju koja, bilo prije, u trenutku ili nakon spolnog odnosa, ima posebnu namjeru spriječiti rađanje – bilo kao cilj ili kao sredstvo“.

Pape Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. jasno su potvrdili učenje izneseno u Humanae Vitae.

Chiodi, koji je 2019. također angažiran da predaje etiku na Papinskom institutu Ivana Pavla II. u Rimu, također je podržao homoseksualne veze „pod određenim uvjetima“, rekavši da bi one mogle biti „najplodonosniji način” za osobe s homoseksualnim sklonostima da žive dobre veze.

Chiodi je jedan od 28 novih savjetnika koje je papa Franjo imenovao u Dikasteriju za nauk vjere, koji će se sastajati s postojećim DDF savjetnicima kako bi savjetovali vodstvo i članove dikasterija u redovitim intervalima.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!