7 razloga zašto trebamo Duha Svetoga u životu

Bog se sastoji od tri osobe: Oca, Sina i Duha Svetoga. Treća osoba Trojstva je Duh Sveti, a u nastavku donosimo zašto trebamo Duha Svetoga u životu.

Otac je poslao svog jedinog Sina da bude naš otkupitelj, a Duh Sveti nam omogućuje da vjerujemo u Isusa i daje nam snagu da slijedimo Krista kao našeg Gospodina i Spasitelja.

Duh Sveti prebiva u tijelu i duši svakog vjernika. Apostol Pavao je vjernicima u Korintu napisao: “Ne znate li da je vaše tijelo hram Duha Svetoga koji je u vama, kojega primiste od Boga?” (1. Korinćanima 6,19)

Bez obzira na vaše današnje duhovno stanje, evo 7 razloga zašto trebate Duha Svetoga.

1. Duh Sveti osuđuje ljude za grijeh. Bez uvjerenja o grijehu, nikada ne biste došli Isusu da se očistite od svojih grijeha

Isus je rekao: “A kad on dođe, pokazat će svijetu što je grijeh, što li pravednost, a što osuda” (Ivan 16, 8). Kada je Duh Sveti sišao na učenike na dan Pedesetnice, na ljude je došlo veliko uvjerenje o grijehu dok im je Petar propovijedao. “Kad su to čuli, duboko potreseni rekoše Petru i drugim apostolima: “Što nam je činiti, braćo?” (Djela 2, 37) Bili su spremni primiti Evanđelje jer su bili osvjedočeni zbog svog grijeha.

2. Duh Sveti dovodi čovjeka do obraćenja i vjere u Krista. Prije obraćenja ostajete duhovno mrtvi

“Zato vam obznanjujem: nitko tko u Duhu Božjem govori ne kaže: “Prokletstvo Isusu”. I nitko ne može reći: “Gospodin Isus” osim u Duhu Svetom” (1. Korinćanima 12,3).

Isus je rekao: “Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je” (Ivan 3, 6).

PROČITAJTE: Kršćansko obraćenje: Što ono znači i je li istinito?

“Ali kad se pojavila dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga, on nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu” (Titu 3, 4-6).

3. Duh Sveti mijenja ljude iznutra prema van i donosi dobre plodove

Nadnaravni plod Duha Svetoga je “ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost” (Galaćanima 5, 22). Dok učimo reći “ne” kušnji i grešnim željama naše stare naravi, plod Duha Svetoga neprestano se proizvodi u nama. Treća osoba Trojstva danas preobražava živote diljem svijeta, a može donijeti istu preobrazbu i u vama!

4. Duh Sveti poučava vjernike istini

Isus je rekao: “Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh” (Ivan 14, 26). Isus je također rekao: “Kad dođe on, Duh istine, uputit će vas u svu istinu” (Ivan 16, 13). “Sve je Pismo bogonadahnuto” (2. Timoteju 3, 16). Duh Sveti će vas poučiti istinama Pisma dok uz molitvu proučavate Bibliju i razmišljate o njoj.

5. Duh Sveti je zalog i pečat spasenja

Apostol Pavao je napisao: “A Bog je onaj koji nas zajedno s vama utvrđuje za Krista; on nas i pomaza, on nas i zapečati i u srca naša dade zalog – Duha” (2. Korinćanima 1, 21-22).

“U njemu ste i vi, pošto ste čuli Riječ istine – evanđelje spasenja svoga – u njemu ste, prigrlivši vjeru, opečaćeni Duhom obećanim, Svetim, koji je zalog naše baštine: otkupljenja, posvojenja – na hvalu Slave njegove” (Efežanima 1, 13-14).

6. Duh Sveti daje moć kršćanima da šire Evanđelje

Isus je rekao svojim sljedbenicima: “Primit ćete snagu kad Duh Sveti siđe na vas i bit ćete mi svjedoci” (Djela 1, 8). Petar i Ivan bili su ispunjeni Duhom Svetim na Pedesetnicu i rekli su: “Ne možemo ne govoriti o onome što smo vidjeli i čuli” (Djela 4, 20). Duh Sveti je motivirao i osnažio kršćane da šire Evanđelje zadnjih 2000 godina.

7. Duh Sveti omogućuje vjernicima da razaznaju Božju volju

Kad god uz molitvu razmišljate o važnoj odluci, Duh Sveti vam može pomoći da donesete mudru odluku. Duh Sveti vodi Božji narod i omogućuje nam razumijevanje stvari iz Božje perspektive. Božja Riječ izjavljuje: “Ako kome od vas nedostaje mudrosti, neka zamoli Boga, koji svima velikodušno daje bez zamjerke, i dat će mu se” (Jakovljeva 1, 5).

Vjerujete li sebi da ćete donositi ispravne odluke ili vjerujete Bogu da će vas voditi? Biblija daje mudre upute: “Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze” (Izreke 3, 5-6).

NAJNOVIJE!