10 žena u Bibliji koje biste trebali poznavati

Toliko je čestitih žena u Bibliji! Ovih 10 žena u nastavku svakako biste trebali poznavati.

Iako mislim da neki od nas imaju ideju da je Biblija puna tihih, krotkih žena, na njezinim stranicama je jasno da postoji širok spektar žena koje koriste svoje strasti i talente da služe Bogu. Premda ovo nije iscrpan popis, htio sam spomenuti neke od meni najdražih žena u Bibliji koje biste trebali upoznati!

1. Sara

Sarin život bio je buran, posebno prema modernim standardima. Od selidbe do neplodnosti, nosila je težak teret. Ne čujemo puno o njoj, a najviše je pamtimo kada se nasmijala poruci jednog od tri čovjeka koji su došli u posjet. Zato je njezin sin i nazvan Izak (ili smijeh). Ipak, Hebrejima 11 navodi je među onima s uzornom vjerom.

Pročitajte više o Sari u Postanku 11-23.

2. Mirjam

Kada sam prvi puta čitao Izlazak, ostao sam fasciniran Mirjaminom posvećenošću svom bratu Mojsiju. Kao djevojčica, gledala ga je kako putuje opasnim Nilom, a onda, kada je faraonova kći izjavila da će ga odgojiti, lukavo se ponudila da će pronaći dojilju i vratila ga njihovoj majci. Poput Arona, Bog ju je ukorio jer se suprotstavila Mojsiju, ali je na kraju vraćena među narod i pokazala je veliku ljubav prema Bogu. Mihej 6 spominje je kao jednog od vođa koje je Bog poslao da izvedu narod iz Egipta!

O Mirjam čitajte u Izlasku 2, 15 i Brojevima 12, 20.

3. Rahaba

Rahaba je bila prostitutka iz Jerihona koja je sakrila izraelske uhode kada su došli istražiti Jerihon. Zbog svoje vjere u Boga Izraelova, ona i njezina obitelj bili su pošteđeni od uništenja. I ne samo to, ona je jedna od 5 žena koje se spominju u Isusovom rodoslovlju!

Pročitajte više o Rahabi u Sucima 2-3 te Mateju 1.

4. Ruta

Ruta je bila još jedna biblijska žena koja nije bila Izraelka, već Moapka. Ostavši udovica u mladosti, bila je predana brizi za svoju svekrvu Noemi, iako je to značilo da je živjela u oskudnim uvjetima. Njezina je priča prekrasna priča o iskupljenju i Božjoj vjernosti u izvlačenju ljepote iz nedaća. Ruta je također jedna od žena koje se spominju u Kristovom rodoslovlju.

Pročitajte više o Ruti u Knjizi o Ruti.

5. Jošeba

Jošeba je žena u Bibliji čije je ime lako previdjeti ili zaboraviti. Unatoč tome, ona je prekrasan primjer snažne, čestite žene koja je živjela svoju vjeru, dobila vrlo malo priznanja i promijenila tijek nacije. Kada je kraljica majka Atalija divljala, ubijajući svoje unuke kako bi osigurala vlast, Jošeba je uspjela izvući svog malog nećaka Joaša iz palače. Odvela ga je u hram gdje je bio skriven dok nije počeo vladati sa 7 godina.

Pročitajte više o Jošebi u 2. Kraljevima 11 i 2. Ljetopisa 22.

6. Marija

O Mariji, majci našeg Gospodina, može se napisati čitava knjiga, ali jedan aspekt njezina života me posebno nadahnjuje: njezina spremnost da vjeruje Bogu i kaže “da” nemogućim i opasnim okolnostima.

Pročitajte više o Mariji u Evanđeljima (osobito Matej 1-2, Luka 1-2, Izaija 7, Otkrivenje 12).

7. Elizabeta

Nakon godina neplodnosti, Elizabeta je slavila Gospodina za djelo koje je učinio. Poput Hagare, Elizabeta je vjerovala da ju je Bog vidio i da intervenira u njezinu korist. Također je prepoznala dolazak Krista u Marijinoj utrobi kada je njezin vlastiti sin, Ivan Krstitelj, poskočio od radosti kada je čuo Marijin glas!

Pročitajte više o Elizabeti u Luki 1.

8. Marija Magdalena

Marija je imala istaknutu ulogu u svim Evanđeljima. Isus je istjerao 7 demona iz nje i, nakon toga, ona ga je slijedila tijekom Njegove službe. Bila je jedna od žena koje su pratile Isusa čak do Kalvarije i ostala je do njegovih nogu tijekom njegova raspeća. Ono što je najvažnije, bila je prva osoba koja je vidjela našeg uskrslog Gospodina i navijestila učenicima tu radosnu vijest.

Pročitajte više o Mariji Magdaleni u Mateju 27-28, Marku 15-16, Luki 8, 24 i Ivanu 19-20.

9. Samarijanka

Ponekad, kada se suočimo s teškom istinom o sebi, želimo se okrenuti i sakriti. Samarijanka na zdencu to nije učinila. Kada je Isus nježno, ali iskreno, otkrio da zna za grijeh koji je pokušavala sakriti, nije pobjegla – vjerovala je. I ne samo to, rekla je i drugima u gradu i mnogi su povjerovali da je On dugo očekivani Mesija.

Pročitajte više o ženi na zdencu u Ivanu 4.

10. Tabita

Tabita je bila žena u knjizi Djela apostolskih za koju se znalo da je puna dobrih djela. Kada je umrla, svi su ljudi, a osobito udovice, oplakivali njezinu smrt i poslali po Petra koji ju je uskrisio od mrtvih. Zbog tog čuda mnogi u toj zajednici povjerovaše u Gospodina.

Pročitajte više o Tabiti u Djelima 9.

NAJNOVIJE!