Živi u Sarajevu, muslimanka je, tata joj je pravoslavac, a otkad je ušla u crkvu, želi samo jedno

Živi u Sarajevu, roditelji su joj razvedeni, otac pravoslavac je u Moskvi, a majka koja je islamske vjeroispovijesti ne bi potvrdila njenu želju.

Korisnicima društvene mreže Reddit anonimno se obratila 14-godišnja djevojčica s problemom koji je jako muči.

Živi u Sarajevu, roditelji su joj razvedeni, otac pravoslavac je u Moskvi, a majka koja je islamske vjeroispovijesti ne bi prihvatila njenu želju da pređe na kršćanstvo, odnosno pravoslavlje, iako je ova vjera blizu njenog srca.

Zbog toga je detaljno opisala kako se osjeća te je u komentarima dobila brojne savjete.

“Moja majka je porijeklom iz okoline Srebrenice, a mog oca je upoznala u tom gradu i odatle je sve krenulo. Nitko nije imao ništa protiv njih dvoje. Samo nisu bili za to da imaju djecu jer su mislili da će ih razlika u kulturama, odnosno vjeroispovijesti razdvojiti. Nakon rata i završene srednje škole u Sarajevu moja majka nastavlja vezu sa mojim tatom i tako sve do 2009. Tad je saznala da je trudna. Otac je bio sretan, ali s obzirom na financijsku situaciju, odlazi u inozemstvo raditi kada sam imala tri mjeseca. Redovno mi šalje alimentaciju, jer su se, igrom slučaja, razveli. Da se razumijemo, i dalje su u korektnim odnosima. Sad, 14 godina kasnije, često se čujem s tatom. Jednom mjesečno dolazi čak iz Moskve (gdje se ostvario) samo da bi video mene. Međutim, ja sam od malena ‘u islamu’, ali me i dalje srce i neki unutrašnji osjećaj vuče ka pravoslavlju”, započela je priču ova 14-godišnjakinja.

Opisala je posjet crkvi

Zatim je opisala kako je izgledao njezin posjet crkvi.

“Moj prvi odlazak u crkvu i ta toplina oko srca, taj neki mir, nikad se ne zaboravljaju. Iako sam još ‘mala’ da odlučujem, mislim da ne pripadam ovdje u centru Sarajeva, među ljudima koji mrze različitosti. Želim ponosno sjesti i svima reći u što vjerujem, ali nemam snage. Šta da radim, ne znam”, završila je svoju ispovijest.

Jedna skupina Redditora savjetovala je da se majci ne zamjera, dok je druga smatrala da se treba ponašati prema svojim osjećajima.

“Ako si stvarno maloljetna, živiš sa majkom i ne troluješ, savjetovao bih ti da ne otežavaš sebi život, ako misliš da ona ne bi dobro prihvatila tvoj interes za kršćanstvo, tj. da to zadržiš za sebe dok se ne osamostališ”, “Budi to što jesi i nitko to ne može da ti naredi/zabrani. Ja sam osobno ateist i moji doslovno umiru i problijede kad god to izgovorim, i onda kreće luđačko uvjeravanje da vjerujem u Boga. Od mame i tate i ne toliko koliko od baba/tetki/stričeva”, “U istoj sam situaciji, otac katolik, majka pravoslavne vjeroispovijesti. Ja sam ateist”. “I ja sam u istoj situaciji, otac mi je katolik, majka pravoslavka, ateist sam”.

Drugi nisu povjerovali u njenu priču jer smatraju da je Sarajevo vrlo tolerantan grad kada je u pitanju različitost.

“Odrastao sam u Sarajevu, gdje sam išao u škole s ljudima različitih vjeroispovijesti. Moji najbolji prijatelji su pravoslavci i katolici. Dakle, izbjegavajte te priče kako je Sarajevo zatrovano. Naravno, uvijek postoje izuzeci i to neke budale koje su potpirivani mržnjom kako bi jedni druge huškali”, stoji u jednom od komentara.

NAJNOVIJE!