Dopusti Bogu da danas bude tvoja snaga

Bog od tebe ne očekuje da sve nosiš sam.

Ako se danas osjećaš slabim, ne moraš biti jak na vlastitu ruku. Dopusti Bogu da bude tvoja snaga.

Životne izazove ponekad je teško nositi, a umor i iscrpljenost postaju dio svakodnevice. Može se činiti kao da je svaki novi izazov još jedna kap koja prelijeva čašu, dok snaga polako nestaje. Ako se prepoznaješ u ovome, znaj da nisi sam.

Svi smo imali trenutke kada se teret života čini nepodnošljivim i kada misliš da moraš sve držati pod kontrolom, inače ćeš zakazati. No, prava snaga ne leži u tome da nikad ne osjećaš slabost, već u tome da znaš gdje potražiti pomoć kad posustaneš.

Bog od tebe ne očekuje da sve nosiš sam. Upravo u trenucima kada smo najkrhkiji, njegova snaga blista najjače. Kada si na dnu, na rubu svojih mogućnosti, tada Bog počinje djelovati najsnažnije u tvom životu. Njegova je snaga savršena u našim slabostima.

Prvi korak: Prestani pokušavati sve sam

Lako je upasti u zamku vjerovanja da moraš sve sam riješiti, a traženje pomoći može izgledati kao neuspjeh. No, to ne može biti dalje od istine. Priznanje da ti treba pomoć nije znak slabosti, već mudrosti. Stvoren si za odnos s Bogom, da se oslanjaš na njegovu snagu, a ne samo na vlastitu.

Drugi korak: Osloni se na Božju snagu

Iako zvuči jednostavno, oslanjanje na Božju snagu nevjerojatno je moćno. Kada se osjećaš preplavljenim i kada tvoje snage nestanu, obrati se Bogu. On je uvijek tu, spreman da nosi teret s kojim se boriš. Kao što nas podsjeća 2. Korinćanima 12,9: “Moja milost ti je dovoljna, jer se moja snaga usavršava u slabosti.” Kada smo mi slabi, Bog je jak. Kada mi ne možemo dalje, On nas nosi.

Praktični savjeti kako se osloniti na Božju snagu

Prva stvar koju možeš učiniti jest moliti. Molitva je tvoj direktan kanal s Bogom. Kada moliš, ne pričaš u prazno, već razgovaraš sa Stvoriteljem svemira, koji te poznaje bolje nego što ti poznaješ samoga sebe.

Izlij svoje srce pred Njega – reci Mu što te tišti, gdje se osjećaš slabo i gdje ti je potrebna Njegova pomoć. Zatim mu vjeruj. Vjeruj da te čuje, da je uz tebe i da te može provesti kroz sve što te pritiska.

Osim molitve, uroni u Božju riječ. Biblija je puna obećanja o Božjoj snazi, moći i ljubavi prema tebi. Kad se oslanjaš na te riječi, gradiš temelj koji će te podržati u najtežim trenucima. Stihovi poput Filipljanima 4,13: “Sve mogu u Onome koji me jača” ili Izaija 40,29: “On daje snagu umornima i povećava moć slabih” podsjećaju nas da ne moramo sve sami.

Zajednica je ključna

Bog nas nije stvorio da prolazimo kroz život sami. Trebamo jedni druge. Kada se osjećaš slabo, posegni za prijateljem ili svećenikom (pastorom). Podijeli s njima kroz što prolaziš i dopusti im da ti pruže podršku.

Ponekad Bog djeluje kroz ljude koje stavlja u naš život – one koji nam mogu ponuditi riječ ohrabrenja, uho za slušanje ili molitvu podrške.

Slabost te ne diskvalificira

Na kraju, važno je zapamtiti da te osjećaj slabosti ne diskvalificira od Božje ljubavi ili Njegovih planova za tvoj život. Svi prolazimo kroz trenutke kada osjećamo da nemamo više što dati, ali ti trenuci ne definiraju tko smo.

Ono što nas definira jest naš odnos s Bogom i Njegova ljubav prema nama. U našim najslabijim trenucima, Bog i dalje radi, kreće se i koristi nas na snažne načine.

Ako se danas osjećaš slabim, ne moraš biti jak na vlastitu ruku. Dopusti Bogu da bude tvoja snaga. On je ne samo spreman, već i željan nositi tvoje terete, dati ti snagu koja ti treba i pokazati ti da je Njegova moć savršena u tvojoj slabosti.

Jesmo li spremni osloniti se na Njegovu snagu? Ako jesi, uzmi trenutak i pomoli se. Traži od Boga snagu koja ti je potrebna i predaj mu svoje brige.

Bog te blagoslovio.

NAJNOVIJE!