Zašto je Sotona u Postanku kušao ženu – a ne muškarca?

Bog najavljuje da će upravo potomak žene zgaziti glavu zmije.

Jeste li se ikada zapitali zašto je u priči o padu u Postanku 3 Sotona kušao ženu, a ne muškarca? Teoretski, moglo je biti i obrnuto, ali nije. Pa zašto?

Je li to bila puka slučajnost ili je Sotona smatrao da će žena biti lakše prevarena nego muškarac? Ili postoji neki drugi razlog?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, važno je proučiti kontekst ove priče. Taj kontekst možemo pronaći u Postanku 2. Iako su Postanak 2 i 3 podijeljeni u dva poglavlja, u originalnom tekstu ta podjela nije postojala. Zajedno tvore jednu cjelinu, što znači da se priča o stvaranju i kušanju mora promatrati kao povezani događaji.

Stvaranje muškarca i žene

U Postanku 2 Bog stvara čovjeka od praha zemlje, udahnjuje mu dah života i stavlja ga u vrt da ga obrađuje i čuva. Zatim mu daje zapovijed da može jesti sa svih stabala u vrtu, osim s jednog – stabla spoznaje dobra i zla. Odmah nakon toga, Bog kaže da nije dobro da čovjek bude sam i stvara ženu kao “pomoćnicu” koja će mu odgovarati.

Riječ “pomoćnica” na hebrejskom ima dublje značenje od puke asistencije. Ona također nosi konotaciju izbavljenja od strane snažnije osobe. U mnogim drugim dijelovima Biblije ovaj pojam koristi se za opisivanje Boga kao izbavitelja Izraela.

Dakle, kada se žena naziva pomoćnicom, to ne znači da je njezina uloga podređena muškarcu, već da ona, poput Boga, ima ulogu izbavitelja.

Ako je Bog znao da će Adam i Eva sagriješiti, zašto ih je stvorio?

Sotonina strategija

Ako je uloga žene bila pomoći muškarcu da izbjegne grijeh i kušnju, Sotonina taktika postaje jasna. Umjesto da kuša muškarca, Sotona kuša ženu – Božji dar čovjeku, s ciljem da preokrene Božji plan.

Umjesto da ona bude izbaviteljica, ona postaje sredstvo kroz koje muškarac upada u grijeh. Na taj način Sotona uspijeva razoriti savršenu harmoniju između muškarca i žene.

Umjesto da muškarac slavi ženu, sada je optužuje za svoj pad. Izgleda kao da je Sotona u potpunosti nadmudrio Božji plan.

Božji odgovor

No, priča tu ne završava. Nakon što su Adam i Eva sagriješili, Bog dolazi k njima. Prvo izriče prokletstvo nad zmijom, a zatim kaže nešto ključno – da će staviti neprijateljstvo između zmije i žene, između njezinog potomstva i potomstva zmije.

Iako je Sotona pokušao uništiti čovječanstvo preko žene, Bog sada vraća njezinu ulogu u velikom planu spasenja.

Bog najavljuje da će upravo potomak žene zgaziti glavu zmije, dok će zmija raniti njegovu petu. Ova najava odnosi se na Krista, koji će doći kroz ženu i poraziti Sotonu. Žena, koja je bila ključna figura u Sotoninoj strategiji, sada postaje središnja figura u Božjem planu spasenja.

Zaključak

Na kraju, iako je Sotona naizgled pobijedio kušajući ženu, Bog preokreće njegovu strategiju i vraća ženu njezinoj izvornoj ulozi. Kroz nju dolazi konačni izbavitelj, koji će pobijediti zlo zauvijek.

Ova priča pokazuje da, iako Sotona može privremeno ostvariti svoje ciljeve, Božji plan na kraju uvijek pobjeđuje.

NAJNOVIJE!