Dječaku se nakon igre u pijesku pojavile crvene linije na peti, liječnici su šokirani

Nakon igre na pijesku sa svojim prijateljima, sedmogodišnji dječak iz Namibije počeo je osjećati svrbež na lijevoj peti, gdje su se pojavile crvene linije.

Liječnici su ubrzo otkrili da se radi o obriscima parazitskih crva koji su se uvukli ispod njegove kože. Infekciju je dobio kada je stao na izmet zaražene životinje, psa ili mačke. O ovom slučaju izvijestio je časopis Scientific Research.

Nakon što su eliminirali mogućnost drugih uzroka, poput ugriza insekata ili ozljeda, liječnici su postavili dijagnozu kožne larve migrans, prenosi Daily Mail.

Odrasli oblici tih parazita žive u crijevima zaraženih pasa i mačaka, a njihova jajašca izlaze kroz izmet. Kada ljudi dođu u kontakt s kontaminiranim tlom – bilo da na njega stanu, sjednu ili ga dodirnu – ličinke mogu prodrijeti kroz kožu.

Iako ne mogu migrirati u druge dijelove tijela, larve se kreću ispod kože, stvarajući karakteristične crvene linije. Najčešće su pogođeni dijelovi stopala, stražnjice, bedara i ruku. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Kako se ličinke pomiču ispod kože, imunološki sustav reagira izazivajući upalne procese i stvarajući svrbež te bolne, crvene linije. Ova infekcija najčešće se javlja u tropskim regijama s lošim sanitarnim uvjetima, uključujući Karibe, jugoistočnu Aziju, Afriku i dijelove jugoistočnih Sjedinjenih Američkih Država.

Iako je ova bolest češća među lokalnim stanovništvom, svake godine zaraženi su i turisti koji posjećuju ta područja.

Liječnici su dječaku propisali albendazol, lijek protiv parazita, nakon čega je svrbež nestao unutar tjedan dana, a obrisi crva povukli su se kroz pet tjedana.

U nekim slučajevima, bolest se može povući spontano jer ličinke s vremenom odumiru, ali svrbež može dovesti do češanja i sekundarnih infekcija, zbog čega je važno pravovremeno liječenje. Pomolimo se za dječakovo stanje!

NAJNOVIJE!