Gruzija usvojila zakon koji zabranjuje istospolne brakove i promjene spola

Gruzijska vlada usvojila je novi zakon s ciljem zaštite tradicionalnih obiteljskih vrijednosti. Zabranjuje istospolne brakove i promjene spola.

Odmah je stigla kritika iz Bruxellesa i optužbe za homofobiju i diskriminaciju. Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Joseph Borrell Traži povlačenje prijedloga zakona.

“Gruzijski parlament usvojio je zakone o ‘obiteljskim vrijednostima i zaštiti maloljetnika’ koji će potkopati temeljna prava ljudi i povećati diskriminaciju i stigmatizaciju”, napisao je na X-u Borrell.

Zaprijetio zaustavljanjem procesa pristupanja EU ako ne povuče zakon

Iste prijetnje Bruxelles je uputio ranije ovog mjeseca, nakon drugog čitanja prijedloga zakona. U priopćenju diplomatske službe koju vodi Borrell navodi se da će zakon imati “važne posljedice” na integraciju Gruzije u EU. Podsjetio je Tbilisi da je proces “de facto zaustavljen” dok se zakon ne povuče i zemlja se “ponovno ne obveže” europskim vrijednostima, javlja The European Conservative, a prenosi narod.hr.

Prijedlog zakona “O obiteljskim vrijednostima i zaštiti maloljetnika” usvojen je u parlamentu od 150 zastupnika većinom od 84 glasova vladajuće stranke Gruzijski san. Glasova protiv nije bilo. Oporbene stranke odlučile su bojkotirati zasjedanje.

Zakon zabranjuje istospolne brakove, posvajanje od strane istospolnih parova, operacije promjene spola te promjenu oznake spola na službenim dokumentima. Također, zabranjuje LGBT događaje i javno isticanje zastave duginih boja, promicanje homoseksualizma i promjene spola u medijima i reklamama.

Zabranjeno je i bilo kakvog prikazivanja ili promicanja LGBT ideologije u školama.

NAJNOVIJE!