Preko noći je izgubila obje noge i ostvarila nevjerojatne ciljeve: “Moj najveći gubitak postao je moj adut”

U mladosti je 45-godišnja Amy Purdy doživjela nešto što većina nas ne može ni zamisliti – preko noći je izgubila obje noge.

Amy je imala 19 godina kada je sve počelo sa simptomima sličnim gripi. No njezino se stanje naglo pogoršalo i doživjela je septički šok, zbog čega je hitno prebačena u bolnicu. Meningokokni meningitis uzrokovao je otkazivanje više organa u njezinom tijelu, a cirkulacija u njezinim ekstremitetima je također bila prekinuta.

Njezinim su roditeljima u bolnici rekli da Amy ima manje od dva posto šanse za preživljavanje. Preživjela je, ali ne bez oštećenja tijela. Morale su joj biti amputirane obje noge ispod koljena. Također su joj odstranili slezenu i oba bubrega, a izgubila je i sluh na lijevo uho. Od normalne, bezbrižne 19-godišnjakinje postala je osoba koja je ovisila o uređajima i lijekovima kako bi preživjela.

Od tragedije do uspjeha

Budući da se cijela njezina obitelj bavila skijanjem, i Amy je od svoje 15. godine svu svoju strast usmjerila na snowboarding. Tako joj se dogodilo nešto nezamislivo, ostala je bez obje noge, ali Amy si je zadala cilj: vratiti se što prije na dasku, na snijeg i na natjecanja. U dobi od 21 godine otac joj je donirao bubreg, a samo nekoliko mjeseci nakon transplantacije Amy je prvi put tvrdoglavo uzela dasku.

“Ono kroz što sam prošla bilo je toliko užasno da nisam mogla zamisliti kako ću ikada moći živjeti s protetikom koju su mi dali. Ali sam shvatila da ako želim nekako nastaviti sa svojim životom, moram otkriti novu Amy i počeo pisati svoju knjigu. Vidjela sam sebe kako graciozno hodam, pomažem mnogim ljudima i, iznad svega, kako ponovno surfam. Shvatila sam da je moj najveći gubitak (moje noge) postao moja najveća vrijednost.”

Ubrzo se počela natjecati u paraolimpijskom snowboardingu s protetskim nogama i osvajati medalje. Godine 2005. sa suprugom je osnovala organizaciju Adaptive Action Sports koja podupire osobe s tjelesnim poteškoćama u sportu, posebice snowboardu. Godine 2014., kao prva paraolimpijska natjecateljica, sudjelovala je i u iznimno popularnom TV showu Ples sa zvijezdama, gdje je ostvarila drugi najbolji rezultat u završnici sezone. 2018. godine sudjelovala je na Paraolimpijskim igrama u Južnoj Koreji gdje je osvojila srebrnu i brončanu medalju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli AMY PURDY (@amypurdygurl)

Amy je također model, glumica te vrlo tražena i popularna motivacijska govornica, koja nadahnjuje ljude diljem svijeta da postignu ciljeve koji nadilaze njihove najluđe snove.

NAJNOVIJE!