Pastor, koji je uhićen zbog čitanja Biblije naglas u javnosti, dobio sudsku bitku

Pastor uhićen zbog čitanja Biblije u javnosti izvojevao je značajnu pravnu pobjedu. Matthew Meinecke, poznat kao “Propovjednik iz Seattlea”, suočio se s višestrukim uhićenjima u Seattleu samo zbog dijeljenja Pisma na javnim mjestima.

Kao vjernici, pozvani smo širiti Radosnu vijest na sve strane svijeta. Pa ipak, u ovim izazovnim vremenima, oni koji odgovore na ovaj božanski poziv često se suočavaju sa žestokim protivljenjem. Priča o pastoru Meineckeu služi kao jasan podsjetnik na rastuće neprijateljstvo prema javnom izražavanju vjere, osobito kada je riječ o dijeljenju Božje riječi na javnom trgu.

Muke pastora Meineckea započele su 24. lipnja 2022., na dan kada je Vrhovni sud SAD-a poništio Roe protiv Wadea. Meinecke je veliki protestni skup u središtu Seattlea vidio kao priliku za dijeljenje Evanđelja. Uzeo je svoju Bibliju i počeo čitati iz Ivanove knjige. Međutim, njegov miroljubivi čin vjere odmah je dočekan s neprijateljstvom.

“Neki prosvjednici počeli su se okupljati oko njega i počeli govoriti neke huškačke, pogrdne stvari i natjerali ga da se osjeća nelagodno”, objasnio je Nate Kellum, koji je zastupao Meineckea u pravnoj bitci koja je uslijedila.

Nepokoleban, Meinecke se preselio na drugo mjesto i nastavio čitati

Ovaj put odgovor je bio još agresivniji. Jedan je prosvjednik navodno zgrabio Meineckeovu Bibliju i počeo trgati njezine stranice. Kad je pastor uzeo drugu Bibliju i nastavio čitati, situacija je dodatno eskalirala.

“Umiješali su se pripadnici Antife”, ispričao je Kellum. “Počeli su podizati pastora Meineckea i nosili ga oko bloka prije nego što su ga bacili na cement.”

Unatoč boli i opasnosti, pastorova odlučnost da dijeli Božju Riječ ostala je nepokolebljiva. Našao je drugo mjesto i ponovno počeo propovijedati. Međutim, ovaj put je navodno ponovno oboren. U tom je trenutku intervenirala policija – ali ne onako kako bi se očekivalo.

Umjesto da zaštite Meineckeovo pravo na slobodu govora, policajci su ga navodno smatrali “problemom”. Kad ih je pastor pokušao urazumiti, tražeći svoja prava iz Prvog amandmana, uhićen je i držan u zatvoru nekoliko sati dok skup o pobačaju nije završio.

“Umjesto da se bave pojedincima koji zapravo čine zločine, usredotočili su se na govornika koji zapravo nije činio ništa loše”, istaknuo je Kellum.

Ponovno uhićenje

Nevjerojatno, samo dva dana kasnije, Meinecke se opet našao u lisicama na drugom događaju. Ovaj put, smatran je “rizikom za javnu sigurnost” jer je naglas čitao Bibliju u blizini događaja.

Meinecke je podijelio svoje iskustvo na društvenim mrežama, objavivši video na kojem se vidi kako ga policajci okružuju dok čita iz Biblije. U snimci se može čuti kako policajac Meineckeu daje posljednje upozorenje da napusti područje. Kad je Meinecke odbio, rekavši da nije u opasnosti, odmah je uhićen uz klicanje okolne gomile.

Pastor je kasnije opisao mučno iskustvo novinaru Jonathanu Choeu. “Rastrgali su mi dvije Biblije … Ovo je bilo izuzetno nasilno.”

Unatoč fizičkom i emocionalnom udaru, Meineckeov odgovor bio je oprost. “Opraštam im”, rekao je. “Ne zamjeram im ništa.”

Meineckeova nepokolebljiva vjera i odlučnost da se zauzme za svoja prava naveli su ga da ospori ova uhićenja na sudu. Njegova ustrajnost sada se isplatila u onome što First Liberty Institute naziva “potpunom pobjedom pastora”.

Sutkinja Barbara J. Rothstein dodijelila je Meineckeu trajnu zabranu od neustavne policijske politike, zajedno s odštetom za pogrešna uhićenja i odštetom za povrede ustava. Sudac je također odredio da se nadoknade odvjetničke naknade i troškovi.

Ova pobjeda nije značajna samo za Meineckea, već i za sve koji žele ostvariti svoja prava iz Prvog amandmana na javnim mjestima, kao što je i Kellum objasnio: “Policiji je stavljeno do znanja da, ako netko govori miroljubivo, mora priznati ta prava.”

NAJNOVIJE!