Papa tvrdi da je raznolikost religija “dar od Boga”

Katolička Crkva uči da sve duše moraju “pripadati” Crkvi da bi bile spašene.

Papa Franjo rekao je na ekumenskoj skupini mladih ljudi da je njihova raznolikost religija “dar od Boga”.

U video poruci objavljenoj 17. rujna papa Franjo se obratio okupljenim mladima na susretu “Med24” u Tirani, koji ima temu “Hodočasnici nade, graditelji mira”.

Sastanak je dio tjedne mediteranske serije u Albaniji. Prethodna iteracija, kojoj je papa Franjo osobno nazočio, održana je u Marseilleu u Francuskoj u rujnu 2023.

Namijenjeni mladima, susreti se fokusiraju na promicanje poruka međureligijskog sklada, “izgradnje mira” i pitanja migracija, prenosi Lifesitenews.com.

Različite religije su ‘Božji dar’

Obraćajući se okupljenima u svom videu, Franjo ih je pozdravio kao “hodočasnike nade, koji hodaju u potrazi za istinom, žive svoju vjeru i grade mir – jer mir treba graditi”.

Pozivajući na rast u “jedinstvu”, Franjo je različito vjersko podrijetlo sudionika opisao kao “Božji dar”, rekavši:

Pozivam vas da zajedno naučimo raspoznavati znakove vremena. Razmišljajte o razlikama svojih tradicija kao o bogatstvu, bogatstvu kakvo Bog želi biti.

Jedinstvo nije uniformnost, a različitost vaših kulturnih i vjerskih identiteta dar je Božji. Jedinstvo u različitosti. Neka uzajamno poštovanje raste među vama, slijedeći svjedočanstvo vaših predaka.

Papa je potaknuo sudionike konferencije da daju prednost brizi za migrante, siromašne i “sve one koji trpe da ih se smatra teretom ili nevoljom”.

Katoličko učenje

Za razliku od Franjinih primjedbi, Katolička Crkva uči da sve duše moraju “pripadati” Crkvi da bi bile spašene: “Svi su dužni pripadati Katoličkoj Crkvi da bi bili spašeni.” {Baltimorski katekizam Q 166.}

Katolička Crkva također napominje da je moguće da se oni koji ostaju izvan Crkve “bez svoje teške krivnje” i koji nekako nisu svjesni da je Crkva prava Crkva, ipak mogu spasiti “upotrebom milosti koje Bog daje im.”

Međutim, spasenje u ovim slučajevima “nepobjedivog neznanja” ne nalazi se kroz druge crkve, već kroz Katoličku crkvu kao kanal milosti, kako je učio sveti Toma Akvinski.

NAJNOVIJE!