Indonezija uhitila osumnjičene teroriste koji su planirali napad na papu Franju

Sedam ljudi u Indoneziji privedeno je nakon neuspjele zavjere za napad na papu Franju tijekom njegova posjeta toj zemlji.

Lokalni mediji kažu da je ljude – navedene kao HFP, LB, DF, FA, HS, ER i RS – policija privela 2. i 3. rujna u Jakarti, Bogoru i Bekasiju.

Glasnogovornik pukovnik Aswin Siregar rekao je novinarima da su istrage još u tijeku, a nije poznato jesu li se uhićenici međusobno poznavali ili su bili dio iste terorističke skupine.

“Imamo mehanizam za praćenje i filtriranje. Imali smo dojavu od članova javnosti,” rekao je, a prenosi Crux.

“Postojala je i prijetnja da će se zapaliti lokacije”

Izvor je za The Straits Times rekao da je jedan od zatočenika bio u kući s lukovima i strijelama, dronom i lecima ISIS-a.

“Jedan od uhićenih je militant koji pripada istoj terorističkoj skupini koja je napala Wiranta”, rekao je izvor za novine, misleći na tadašnjeg indonezijskog glavnog ministra sigurnosti – koji se naziva jednim imenom – kojeg su dvojica islamističkih terorista izbola i ranila u 2019.

Izvor je također rekao za The Straits Times da su teroristi bili ljuti zbog posjeta pape Franje džamiji Istiqlal u Jakarti i apela vlade televizijskim postajama da se suzdrže od uobičajenog emitiranja islamskog poziva na molitvu dok je trajao prijenos uživo posjeta pape Franje.

Indonezija je pretrpjela islamističke napade tijekom proteklih desetljeća, počevši od bombaškog napada na Baliju 2002. u kojem je poginulo više od 200 ljudi.

Papa Franjo se 5. rujna sastao s velikim imamom džamije Istiqlal, gdje su potpisali zajedničku deklaraciju kojom pozivaju na toleranciju i zaustavljanje klimatskih promjena.

Papa Franjo i Umar izdali su niz apela temeljenih na svojim vjerskim učenjima, od kojih je prvi bio promicanje njihovih vjerskih tradicija “kako bi se porazila kultura nasilja i ravnodušnosti koja pogađa naš svijet”.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!