Prijeti nam Treći svjetski rat, upozorava papa Franjo

S obzirom na mnoge aktualne ratove, papa Franjo opetovano govori o “Trećem svjetskom ratu u fazama”. Osudio je i populizam.

Papa Franjo ponovio je svoje upozorenje na treći svjetski rat. U obraćanju katoličkim političarima iz različitih zemalja u subotu, rekao je : “Čini se da je Treći svjetski rat u fazama u tijeku i nezaustavljiv. Treći svjetski rat je stvaran. Sadašnja kriza ozbiljno prijeti strpljivim naporima koje provodi međunarodna zajednica kroz multilateralnu diplomaciju i to je istina, ne pretjerujem.”

Papa je pozvao kršćanske političare da odbace rat kao sredstvo rješavanja političkih sukoba

“Nakon svakog rata svijet je gori nego prije”, rekao je Papa. Rat je promašaj politike i čovječanstva.

Ogromna razorna moć današnjeg oružja učinila je tradicionalne kriterije za ograničavanje rata zastarjelima. Razlika između vojnih i civilnih ciljeva u mnogim je slučajevima zamagljena. Treba “vidjeti ponor koji je srce rata” i izabrati mir sa svim mogućim.

Papa je pozvao političare da idu putovima mira i da se uvijek oslanjaju na pregovore, posredovanje i pomirenje. Dijalog se mora promicati kroz obnovu povjerenja u strukture međunarodne suradnje. Te bi strukture trebalo stalno reformirati i prilagođavati novim okolnostima. Osobito je potrebno novo međunarodno humanitarno pravo s čvrstim pravnim temeljima.

Također u subotu, papa Franjo izrazio je zabrinutost zbog prijetnje koju trenutni val populizma predstavlja važnim političkim načelima u Europi. Razlozi popularnosti populističkih pokreta leže “prvenstveno u ekonomskim i političkim čimbenicima”, rekao je.

Papa je svoje čestitke prvotno želio pročitati putem video prijenosa. Zatim je jednostavno poslano pismeno bez navođenja razloga. U tekstu se doslovno kaže: “Kad pomislim na Europu, prvo pomislim na kontinent ljudskih prava. Ovdje su se dominantno razvila važna univerzalna ljudska prava. Trenutno živimo u vremenu krize u Europi, koja kao i svaka kriza predstavlja opasnosti i mogućnosti koje nosi sa sobom.”

Europski ideali izblijedjeli su kao rezultat populističkog “vala”.

NAJNOVIJE!