ZNANSTVENICI PRONAŠLI TRAGOVE KRVI NA RELIKVIJI VEZANOJ S ISUSOM: Nova analiza ostavila stručnjake u čudu

Nova analiza Torinskog platna navodno je otkrila dokaze da bi raspeće Isusa Krista moglo biti povijesno točno!

Biblija detaljno opisuje kako je Isus pretrpio teške batine i zadobio rane od uboda i čavala zabijenih u ruke i noge. Kršćani vjeruju da su tragovi rana utisnuti na grobnom platnu , koje se danas čuva u Torinu.

Inženjer sa Sveučilišta u Padovi u Italiji koristio je modernu tehnologiju za ponovnu analizu uzoraka uzetih iz tkanine 1970-ih i pronašao sićušne čestice krvi koje su imale tragove otkazivanja organa, traume, bolesti i zračenja.

Nalazi su tipični za drevni Jeruzalem, što sugerira da platno vjerojatno potječe iz te regije, a ne iz Europe, jer mnogi skeptici vjeruju da je riječ o srednjovjekovnoj krivotvorini.

Međutim, neovisni stručnjaci odbacili su nalaze, rekavši da je krv mogla kontaminirati tkaninu bilo kada u proteklih 700 godina.

Torinsko platno je komad lanene tkanine, dugačak nešto više od četiri metra, sa slabim likom na prednjoj i stražnjoj strani čovjeka za kojeg kršćani vjeruju da je Isus.

Platno je prvi put predstavljeno javnosti 1350-ih kada je bilo izloženo u maloj katedralnoj crkvi u Lireyu u sjevernoj Francuskoj. Neki vjeruju da je riječ o srednjovjekovnoj krivotvorini.

Tek 1978. prvi fizički uzorci uklonjeni su s tkanine. To je učinjeno pomoću ljepljive trake za pažljivo podizanje čestica s prednjih vlakana i usisavača za skupljanje prašine sa stražnje strane. Međutim, nije bilo pouzdanih dokaza je li krv prisutna u uzorcima ili ne.

Sada je profesor Giulio Fanti sa Sveučilišta u Padovi stavio te uzorke pod moderne mikroskope koji mogu istaknuti detalje sve do veličine pojedinačnih čestica. Studija je objavljena u Archives of Hematology Case Reports and Reviews, koja je recenzirala njegovo istraživanje.

Prisutnost hemoglobina

Ponovno analizirane čestice pokazale su prisutnost hemoglobina, koji je ključna komponenta krvi, kao i dvije različite vrste krvi koje je Fanti označio kao tip A i tip B. Fanti kaže da to sugerira da je tkanina korištena na nekome s krvavim ozljedama.

Tragovi kreatina također su identificirani u uzorku kaputa koji se otpušta u krvotok kada osoba doživi ozljedu mišića ili neku vrstu traume. Tijelo normalno stvara kreatin iz aminokiselina u jetri, bubrezima i gušterači i otpušta kemikaliju u krvotok kada su stanice u mozgu, srcu ili skeletnim mišićima oštećene.

– Visoki postotak kreatinina pronađen u (uzorcima ljepljive trake) može se objasniti, posebice tijekom Isusovog posljednjeg sata prije njegove smrti na križu, smanjenim protokom krvi u bubrezima također uzrokovanim hipovolemijom i ozbiljnom dehidracijom – stoji u studiji.

Fanti je tvrdio da se njegovi nalazi poklapaju s Evanđeljem po Ivanu, u kojem stoji da je Isus prije smrti rekao da je žedan.

Uzorci su također pokazali znakove da je osoba čija je krv navodno zaprljala pokrov patila od uremičnog sindroma, koji se javlja kada bubrezi ne mogu eliminirati otpadne tvari. To se obično događa zbog bolesti bubrega, no može biti uzrokovano i tupom ozljedom organa, za koju Fanti vjeruje da se možda dogodila kada je Isus bio bičevan.

– Krv grupe A nazvao bih krv koja je izašla iz tijela nakon smrti ili posmrtna krv. Sastoji se od mikrocita koji ukazuju na respiratornu patnju Isusa na križu – rekao je za Daily Mail Fanti, koji već 25 godina proučava sveto platno.

Ne može se dokazati čija je krv

Testiranjem se ne može dokazati čija je krv.

Nova nedavna studija, na primjer, tvrdi da je pronašla dokaze da Torinsko platno datira prije 2000 godina. Novo otkriće je u oštroj suprotnosti sa studijom iz 1988. koja je otkrila da je pokrov lažan nakon što su istraživači utvrdili da je proizveden između 1260. i 1390. godine.

Fanti je otkrio da su čestice krvi koje je označio kao “Tip B” općenito tamnije boje od krvi “Tip A” i da imaju oštrije rubove. On tvrdi da to sugerira da je tip B nastao prije Isusove smrti i da su razlike posljedica karakteristika zgrušavanja.

– Tip B se sastoji od zgrušanih krvnih kora koje su vjerojatno nastale kada je Isus bio na križu ili išao na Golgotu – rekao je Fanti.

Obje vrste krvi također su imale tragove zemljanih materijala za koje Fanti kaže da se obično nalaze u Jeruzalemu, poput gline i vapnenca, što sugerira da je pokrov mogao potjecati iz te regije.

U Bibliji stoji da je Josip, jedan od Isusovih učenika, skinuo Krista s križa i umotao ga u laneno platno koje je prethodno kupio. Neki vjeruju da Isusovo tijelo za to vrijeme nije bilo oprano, već je brzo položeno u grob, što znači da nije očišćeno od zemljanih materijala prije umotavanja.

1 KOMENTAR

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Aleksandar
1 mjesec prije

U djelima Marije Valtorte odavno se opisuju te tvrdnje

NAJNOVIJE!