Imam depresiju i želim da ovo znate

Nikad nisam mislila da ću imati depresiju. Činila se kao nešto što imaju samo stranci. Ali, imam depresiju i želim da ovo znate.

Kad se moja bliska prijateljica borila s depresijom prije nekoliko godina, nisam se mogla poistovjetiti s onim kroz što je prolazila. Samo sam o tome razmišljala kao o teškom razdoblju koje su neki ljudi imali i iz kojeg bi na kraju izašli, samo jer su se dovoljno trudili.

Depresija je bila dalek pojam, a “depresivan” je bila riječ koju sam ležerno koristila kad sam se osjećala posebno tužno.

Nisam razumjela depresiju – sve dok mi se nije dogodila

Prema studiji mentalnog zdravlja u Singapuru, provedenoj 2010. godine, veliki depresivni poremećaj rangiran je kao najčešća mentalna bolest, a jedna od 17 osoba u Singapuru pati od nje u jednom trenutku svog života.

Ali jedno je čitanje statistike ili priča o problemima mentalnog zdravlja; doživjeti i živjeti s tim je drugo.

Za mene je depresija bila – i jest – teški oblak koji mi se nadvio iznad glave, hladnoća koja mi se uvlači u srce, veo koji mi zamračuje vid. To su dani polaganih i obamrlih kretanja, noći preplavljenih suzama i mislima. To je napadanje moje obitelji, dok se pretvaram da se ponašam kao normalno ljudsko biće u školi, u crkvi i izvan nje. U jednom se trenutku nekontrolirano jeca, a u drugom ne osjeća ništa. To je razmišljanje u sebi da mi je jednog dana bolje, a sljedećeg se potpuno slomim.

PROČITAJTE: 7 biblijskih likova koji su imali problema s depresijom

Prošla su tri mjeseca otkako sam saznala da ono što prolazim ima ime. Imam depresiju, i ovo je ono što želim da znaš.

Nema ništa loše u onome što osjećate

Toliko je stigme oko mentalnih poremećaja da sam se, kad sam se prvi put tako osjećala, osjećala zbunjeno. Ne bi li kršćani trebali biti sretni cijelo vrijeme? Ako imam depresiju, je li to znači da radim nešto pogrešno? Je li depresija neka vrsta grijeha?

Članak na koji sam naišla na Christianity Todayu govorio je: “Iako duhovni problemi – poput stalnog ili neispovjeđenog grijeha, nedostatka vjere ili, u rijetkim slučajevima, demonskog napada – svakako mogu izazvati depresiju, te su stvari često rezultat depresije, a ne uzrok.”

Nemojte se grditi zbog depresije, jer to nije vaša krivnja. Ono kroz što prolazite je mentalna bolest koja može proizaći iz mnoštva potencijalnih uzroka, kao što su genetska ranjivost, značajni životni događaji, osobni problemi ili bolesti. Baš kao što ne biste okrivili duhovne probleme za temperaturu ili slomljenu nogu, ne biste trebali automatski pretpostaviti isto za depresiju ili bilo koju drugu mentalnu bolest.

U mom slučaju, moja je depresija bila potaknuta određenim iskustvom koje sam doživjela. Međutim, ako mislite da vaša depresija može imati duhovne uzroke, razgovarajte sa svojim svećenikom ili kršćanskim savjetnikom.

Vjerujte da je Bog uvijek s vama i za vas

Bilo je puno noći kad sam se osjećala potpuno samo i jadno. Bilo je puno prilika kad je tuga bila preteška za moja ramena da je mogu podnijeti, a kroz glavu bi mi prolazile prolazne misli o smrti. Osjećala sam se kao da se gubim, kao da je moj život potpuno ispražnjen i da ne postoji ništa drugo za što bih se mogla uhvatiti.

Prije nekoliko tjedana, propovjednik u mojoj crkvi završio je svoju propovijed jednom rečenicom koja mi je od tada ostala u glavi i koja mi je pružila veliku utjehu: “Bog je s nama i za nas”.

Iako možda sada osjećate da je sve besmisleno, sjetite se da Bog jest, bio je i uvijek će biti suveren, sveznajući, moćan, milostiv, milosrdan, pun ljubavi, ljubazan i dobar.

Depresija vas ne može odvojiti od Božje ljubavi, čak i ako se osjećate otupjelo zbog nje (Rimljanima 8, 38-39). Iako su noći duge i ispunjene tugom, sjetite se da radost dolazi s jutrom (Psalam 30, 5). On je Otac milosrđa i Bog svake utjehe, koji nas tješi u svim našim nevoljama (2. Korinćanima 1, 3).

Bog ti želi pomoći. On je na tvojoj strani u ovoj bitci. On vas održava i jača. Sve što trebate učiniti je zazvati Njegovo ime i prionuti uz Njega.

PROČITAJTE: Borite se s depresijom? Svaki dan se možete osloniti na ovih 9 biblijskih stihova

A jedan od načina da se prisjetite ovih dragocjenih Božjih istina jest da ih se svakodnevno podsjećate.

Obratite Mu se molitvom, štovanjem i riječima

Može biti teško obratiti se Bogu, osobito kad vas težina depresije toliko opterećuje da vam se otvaranje Biblije ili čak izgovaranje molitve čini kao posao. Znam, jer sam se tako osjećala – i ponekad se još osjećam.

Moja je pogreška bila što sam se okrenula drugim manjim načinima utjehe, koji bi me samo privremeno umrtvili, a da zapravo ne popune bolnu rupu u mom srcu.

Ipak, Bog čini čuda s nama kad mu se odlučimo obratiti. Njegova me Riječ uvelike utješila u ovo doba – osobito psalmi, koji su mi ranije bili dosadni. Ali sada, usred svojih suza, konačno mogu suosjećati s psalmistima koji su ih napisali kad su bili u velikoj tjeskobi, pa čak i na rubu smrti. Puno je psalama koji govore o patnji i boli psalmista, o sjećanju na Njegovu vjernost i postojanu ljubav i o izbavljenju Njegovom moćnom rukom (psalam 23, 30, 31, 62, 143).

Zapisala sam stihove koje je Bog koristio kako bi u moje srce unio mir koji je nadilazio svako razumijevanje, te bih ih izvadila i čitala sebi naglas kad bih osjetila da se naziru sjene depresije. Također sam slušala pjesme koje su bile usredotočene na Kristov karakter kao moj kamen temeljac. Posebno sam zahvalna za album američke kršćanske glazbenice Steffany Gretzinger – The Undoing, koji mi je progovorio na puno načina.

Može biti potreban napor da se gleda prema van i gore prema Bogu. Ali, jedino nam On može dati mir i utjehu koju tako očajnički tražimo i koju trebamo.

Reci nekome tko ti može pomoći

U početku nisam mogla artikulirati što točno osjećam ili kroz što prolazim. Sve što sam znala bilo je da sam neobjašnjivo plakala, gotovo tugovala, zbog duboke tuge koja nije nestajala. Uvijek sam bila bliska sa svojom obitelji, posebno s roditeljima, ali shvatila sam da im ne mogu i ne znam reći što mi se događa.

Posegnula sam i rekla svojim bliskim prijateljima, mentoru iz crkve i mojoj teti, od kojih su mnogi molili zajedno sa mnom. Bilo je trenutaka kad sam loše podnosila stvari i Bog je koristio te sestre da sa mnom podijele biblijske stihove, pjesmu ili riječi ohrabrenja koje sam stvarno trebala čuti u to vrijeme.

Napokon sam počela posjećivati ​​kršćanskog savjetnika. Tijekom posljednja dva mjeseca, pomagao mi je riješiti probleme koji su možda pokrenuli moju depresiju.

PROČITAJTE: 4 snažne istine koje trebaju znati depresivni kršćani

Važno je obratiti se prijateljima i rođacima od povjerenja koji vam mogu pružiti podršku kada vam je potrebna pomoć. Ako je potrebno, također možete razmisliti o posjetu kršćanskom savjetniku ili liječniku ako vaša depresija potraje. Znam koliko može biti zastrašujuće reći svojim voljenima i poduzeti taj korak da razgovarate sa stručnjakom, ali jako sam zahvalna što sam to učinila. Jer bez njihove podrške, znam da bih i dalje bila na jako lošem mjestu.

Od tada, u Božjoj dobroti i vjernosti, On malo po malo razmiče maglu moje depresije. U ovom teškom i mračnom razdoblju, On je bio moje svjetlo, moja snaga i moja pjesma. Postavio je ljude u moj život koji su mi pokazali Kristovu ljubav svojim ohrabrenjem, podrškom i molitvama. Što je najvažnije, u procesu mi je davao slađe i dublje razumijevanje onoga tko On jest, i nježno mi obećao da “Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, koji su pozvani prema njegovoj namjeri.” (Rimljanima 8, 28) Zbog toga Mu zahvaljujem.

Želim da znaš da nisi i nikada nećeš biti sam. Voljeni ste kao dijete Božje koji je bio, jest i uvijek će biti s vama i za vas. Počivaj i budi miran u Njegovoj ljubavi, dragi brate i sestro.

Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem?
Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u Podzemlje legnem, i ondje si.
Uzmem li krila zorina pa se naselim moru na kraj i ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala.
Reknem li: “Nek` me barem tmine zakriju i nek` me noć umjesto svjetla okruži!” – ni tmina tebi neće biti tamna: noć sjaji kao dan i tama kao svjetlost. (Psalam 139, 7-12)

Autorica: Wendy Wong; Priredio: Vinko K.; Izvor: ymi.today

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!