Nikaragva zabranila rad Caritasa

Nakon Crkve, nikaragvanska vlada bivšeg revolucionara Daniela Ortege napada humanitarne organizacije. Ovaj tjedan na meti je Caritas.

Život crkvenih predstavnika i crkvenih organizacija u Nikaragvi postaje sve teži. Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova ovoga tjedna, humanitarna organizacija Caritas biskupiji Matagalpa dobila je zabranu. Osim regionalnog ureda Caritasa, zabranu rada dobilo je još 13 nevladinih organizacija, piše list La Prensa.

Regionalni Caritas registriran je od 2009. godine

Prema vlastitim informacijama Caritas je promicao razvoj najudaljenijih zajednica u biskupiji Matagalpa, dajući prednost najsiromašnijim slojevima stanovništva kojima nedostaje zdravstvo i obrazovanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova optužuje Caritas da nije predao financijska izvješća za razdoblje 2020.-2023. Ovo je sada najčešće korišteno opravdanje u Nikaragvi za zakonsku borbu protiv nevladinih organizacija. Od kraja 2018. raspušteno je ukupno više od 3660 organizacija, uključujući desetke crkvenih institucija.

Akcija protiv Caritasa u Matagalpi, biskupiji poznatoj kao uporište kritičara predsjednika Daniela Ortege, dio je niza novih zastrašivanja protiv Katoličke Crkve u toj srednjoameričkoj zemlji. Portal Nicaragua Investiga izvijestio je da su sigurnosne snage u civilu pokušale zaustaviti službe u katedrali u Matagalpi. Svećenicima je zabranjeno slaviti misu četvrtkom i nedjeljom.

PROČITAJTE: Progon kršćana se nastavlja: Vlasti u Nikaragvi osudile 11 evanđeoskih pastora

“Obaviješteni smo da je policija Ortegine diktature u ovom trenutku otela administrativno osoblje katedrale u Matagalpi i prebrojava raspoloživi novac. Hitno nam je potrebna zaštita”, napisao je Castillo u kratkoj objavi na “X-u”. Svećenik koji je pokušao služiti službu nedjeljom uhićen je 11. kolovoza. Uhićene su i dvije žene koje su radile s biskupijom.

Napadi predsjednika Ortege i njegove supruge te potpredsjednice Rosario Murillo na Katoličku Crkvu traju već godinama. U prosincu 2023. biskup Matagalpe, Rolando Alvarez, uhićen je i osuđen na 26 godina zatvora. Alvarez je na kraju deportiran u Rim u siječnju 2024., gdje sada živi u egzilu.

NAJNOVIJE!