Ako je David bio čovjek po Božjem srcu, zašto je imao toliko žena?

Čini se da je postalo svakodnevno otvoriti svoj omiljeni kršćanski portal i pročitati o još jednom svećeniku, pastoru ili vođi službe kojem je otkrivena nova seksualna afera. Za neke se to dogodilo prošli tjedan, a za druge prije 35 godina.

Ako ste poput mene, ovakve vijesti mogu vam stvoriti vrtoglavicu, postavljajući više pitanja nego što ima odgovora. Ovakve situacije nas, nadam se, vraćaju Božjoj Riječi, tražeći smjernice i uvid u tako problematična pitanja.

Ipak, kada otvorimo Stari zavjet, saznajemo da je čovjek koji je počinio preljub, dao ubiti muža te žene i sve to prikrio, nazvan čovjekom po Božjem srcu. Ne samo to, već je bio smatran pravednim kraljem Izraela, iako je imao više žena. Njegovo ime je kralj David.

Kako se nositi s ovim napetostima i odgovoriti na pitanje: “Ako je kralj David čovjek po Božjem srcu, zašto je imao toliko žena?”

Želim se prvo vratiti na početak Davidovog života, na njegovu koncepciju.

David u Psalmu 51,5 kaže: “Evo, u bezakonju sam rođen, i u grijehu me zače majka moja.”

Sveto pismo ne spominje ime majke kralja Davida

David je ovu izjavu dao promišljajući o svojoj aferi/preljubu s Bat-Šebom. Mislim da je možda povezivao svoje postupke s načinom na koji je sam došao na svijet.

Biblija ne spominje ime majke kralja Davida. Židovska legenda joj daje ime Nitzevet, ali nema biblijske potvrde za to ime. Davidov otac živio je u Betlehemu i bio je iz Judina plemena. David je bio najmlađi od osmero braće. Imao je također barem dvije sestre, Seruju i Abigajilu. Jedino što znamo iz Biblije o Davidovoj majci jest ono što je sam rekao o njoj u Psalmu 86,16, gdje ju spominje kao ženu koja je služila Bogu kao i on.

Neki učenjaci vjeruju da su Davidove sestre, Abigajila i Seruja, možda bile njegove polusestre i da im otac nije bio Jišaj nego Nahaš.

Nahaš je bio amonski kralj. Spekulacije sugeriraju da je Davidova majka bila udana za Nahaša kada je rodila polusestre, a kasnije je postala druga žena ili ljubavnica Jišaja. Daljnje spekulacije impliciraju da Davidova majka nije bila udana za Jišaja kada je zatrudnjela—možda je još uvijek bila udana za Nahaša kada je začela Davida.

Ova teorija mogla bi objasniti zašto David nije bio prihvaćen u svojoj obitelji. Teorija bi također mogla osvijetliti Psalm 51,5, “Evo, u bezakonju sam rođen, i u grijehu me zače majka moja.”

Preljub je grijeh u Božjim očima

Pretpostavimo da nam izvanbiblijski podaci govore da je David, nažalost, ponovio grijeh svoje majke. Imao je aferu s Bat-Šebom. Sada još uvijek nismo odgovorili na pitanje: “Je li poligamija prihvatljiva za Isusovog sljedbenika koji je nazvan čovjekom po Božjem srcu?” No evo što znamo iz Psalma 51,5 i izvanbiblijske literature. Preljub je grijeh u Božjim očima, Davidovim očima i, čini se, u očima Davidove majke.

Pa, kako bi David mogao biti nazvan “čovjekom po Božjem srcu” s tolikim brojem žena?

Koliko možemo reći, imao je osam žena, iako su samo tri od njih detaljno opisane u Bibliji.

Bat-Šeba je bila posljednja žena za koju znamo iz Biblije da ju je David oženio. No, za razliku od drugih sedam, s njom je počinio preljub.

Želim da primijetite nešto. Koliko znamo, David je prestao uzimati žene nakon ovoga. Biblija kaže da su Davidovi postupci razljutili Gospodina.

Bogu nije bilo po volji što je David počinio preljub s Bat-Šebom i zatim organizirao stvari tako da ju može uzeti za svoju osmu ženu.

Kada je Bog uspostavio izraelski narod, želio je da budu narod koji se razlikuje, poseban. Dao je upute Mojsiju kako bi kralj Izraela trebao živjeti drugačije, u Ponovljenom zakonu 17,17: “Neka ne uzima mnogo žena, da mu srce ne zastrani od Boga”.

Zašto je David imao toliko žena?

Ovo je važno vidjeti jer Bog je želio da njegov kralj bude muž jedne žene. Pa zašto je David bio čovjek po Božjem srcu s toliko žena? Evo zašto ja vjerujem:

  1. Kada je sagriješio s Bat-Šebom, znao je da je to pogrešno i pokajao se (Psalam 51,5)

Ljudi po Božjem srcu nisu savršeni ljudi, već oni koji se kaju i preuzimaju odgovornost za svoju priču i ulogu koju igraju u njenom uništenju.

  1. David je prestao skupljati žene nakon Bat-Šebe.

Vjerujem da je to pokazalo njegovo kajanje zbog svojih postupaka da skuplja mnoge žene. Shvatio je da oponaša ponašanje svijeta, umjesto Božjeg plana. Nije mogao vratiti žene, ali mogao je prestati griješiti na taj način i više ne gomilati nove.

  1. David je nastavio ispunjavati svoju svrhu i poziv za Boga nakon svog grijeha s Bat-Šebom.

Zašto ovo znači biti osoba po Božjem srcu? Jer grijeh ne poništava Božju upotrebu nas. Međutim, ta odluka ne pripada osobi, već Bogu kroz odgovarajuće kanale autoriteta. Natan je rekao Davidu: “Bog te mogao ubiti za ovo, ali neće.” No, pokajanje ne radi na tome da “sve prikrije za dobrobit Crkve.”

Pokajanje zahtijeva poniznost i spremnost da se prihvati posljedica u suočavanju s neuspjehom. David je to učinio. Ispovjedio se, pokorio i prihvatio posljedice.

Molim se da današnji vođe službi slijede njegov primjer. Ako ste osoba po Božjem srcu, priznat ćete svoje grijehe, pokoriti se, prihvatiti posljedice i raditi na ozdravljenju i obnovi za dobrobit svih uključenih, čak i na svoju štetu. Nažalost, danas ne vidimo puno tog duha među našim palim vođama. Neka Bog obnovi taj duh danas. Kako nam je samo potreban – sada!

Autorica: Kelly Williams; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!